Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cuperoza, ameliorata prin hidratarea si tonifierea pielii

12 noiembrie 2010
Share

Termenul de cuperoza isi are originea in limba franceza si se refera la vasele de sange superficiale (capilare) dilatate de la nivelul pielii, care au o culoare caracteristica, rosu-cupru.

Afectiunea este denumita medical rozacee si are doua componente: cea vasculara, care determina episoadele de inrosire (eritem, flushing), si cea acneiforma (papule, pustule).

Frecventa la femei, dar cu manifestari severe la barbati

Rozaceea este destul de comuna in randul persoanelor cu pielea deschisa (fototipul I si II), mai frecventa la femei, insa cu manifestari mai severe la barbati. Debuteaza de obicei in jurul varstei de 30 de ani, dar si dupa, la nivelul obrajilor, fruntii, nasului si barbiei. Este caracterizata prin aparitia unor episoade de inrosire a pielii, insotite initial de o senzatie slab perceptibila de intepaturi, caldura exagerata sau chiar senzatie de arsura locala (episod numit flushing). Ulterior, atat frecventa, cat si intensitatea episoadelor cresc pana la o permanentizare a simptomatologiei, iar zonele afectate pot include pielea gatului si toracelui superior.

Semne si simptome

In afara simptomelor descrise, in rozacee apar leziuni inflamatorii de tipul papule (numeroase pete rosii) si pustule (cosuri). Substratul acestor manifestari este reprezentat de modificarile vasculare capilare provocate de pierderea elasticitatii peretilor vaselor, cu formarea de eritem difuz si mici lacuri vasculare la suprafata pielii (teleangiectazii). In timp, odata cu formarea dilatatiilor vasculare, tegumentul se ingroasa si apare edemul de natura limfatica. Pacientii cu o afectiune veche (mai frecvent barbatii) pot dezvolta ca rezultat al edemului, in special la nivelul nasului, rinofima, o ingrosare a tesutului subcutanat (hipertrofie) cu limfedem.

Majoritatea persoanelor afectate de rozacee pot prezenta manifestari oculare, cum sunt inflamatiile pleoapelor (blefarite) si modificarile vasculare la nivelul globului ocular (conjunctivite, keratite, irite), care vor indrepta pacientul catre medicul oftalmolog in vederea instituirii tratamentului corespunzator.

Factorii de mediu, dieta si unele medicamente, posibili factori in rozacee

Chiar daca nu s-a demonstrat inca stiintific, s-au constatat corelatii intre o serie de factori de mediu, obiceiuri alimentare si medicamente care constituie trigger-ul episoadelor de inrosire cutanata faciala. Pacientul cu rozacee trebuie sa evite consumul de alcool, condimente, mancaruri si bauturi fierbinti sau reci, expunerea indelungata la o sursa de caldura sau frig, efortul fizic sustinut si stresul emotional. Pacientii hipertensivi aflati sub medicatie vasodilatatoare si femeile la menopauza se confrunta deseori cu episoade de flushing.

Atentie la tratamentele cu dermatocorticoizi pe termen lung! Cauzeaza fragilitate vasculara si declanseaza rozaceea faciala. S-a constatat o corelatie stransa si intre prezenta Helicobacter pylori si secretia crescuta de gastrina, histamine, prostaglandine si manifestarile de rozacee. Eradicarea bacteriei a dus la diminuarea simptomatologiei.

Cum tratam rozaceea?

Primul pas il reprezinta cunoasterea factorilor declansatori si, pe cat posibil, evitarea lor. Pentru un diagnostic si un tratament corect, este recomandata indrumarea medicului dermatolog. Aria terapeutica este destul de larga si adaptabila in functie de manifestari si substratul etiologic. Vom expune cateva linii majore de abordare: tratamentul antibiotic sistemic cu tetraciclina, doxiciclina, minociclina, chiar isotretinoinul la pacientii cu rozacee papulopustuloasa refractara.

Ingrijiti-va zilnic pielea!

O atentie deosebita trebuie acordata ingrijirii de zi cu zi a pielii. Trebuie evitate produsele de curatare cu alcool sau lauril sulfat ori produsele cosmetice cu parfum. Pentru reducerea dimensiunii capilarelor sangvine, si-au dovedit eficienta tratamentele cu lumina intens pulsata sau laser, iar tratamentul rinofimei cu laser CO2 are rezultate functionale si estetice surprinzatoare.

Dr. Oana Octavia Spanu,

Medic specialist dermatologie-venerologie,

Centrul Medical Anais

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.