Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Cum va pot ajuta fibrele in bolile de inima?

3 noiembrie 2015
Share

Bolile de inima includ mai multe afectiuni, precum boala coronariana, aritmii, angina pectorala si multe altele. Acestea reprezinta una dintre principalele cauze de morbiditate si mortalitate din intreaga lume, insa pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Dieta joaca un rol foarte important in preventia si tinerea sub control a bolilor cardiovasculare. O dieta bogata in fibre scade colesterolul “rau”, reduce riscul de accident vascular cerebral si de diabet de tip 2 si, nu in ultimul rand, previne si trateaza obezitatea. Obezitatea este unul dintre factorii de risc de aparitie a bolilor de inima.

Exista doua tipuri de fibre: solubile si insolubile, desi majoritatea alimentelor le contin pe amandoua. De asemenea, acestea se mai pot imparti si in “alimentare” si “functionale”. Fibrele alimentare reprezinta partea nedigerabila a plantelor pe care le consumam, precum fructe, legume, cereale integrale, fasole si nuci. Fibrele functionale sunt extrase in laborator si se intalnesc in suplimente si in alimentele imbogatite cu fibre.

Ce actiune au fibrele asupra bolilor de inima?

Fibrele intervin in mai multe procese de preventie si ameliorare a bolilor de inima. Iata cum:

Scad nivelul colesterolului “rau”. Colesterolul poate fi atat prietenul, cat si inamicul nostru. La un nivel normal, acesta este o substanta esentiala pentru organism, insa, daca nivelul acestuia este prea mare, devine un pericol silentios ce creste riscul de infarct miocardic. Fibrele solubile pot reduce colesterolul prin atasarea de particulele de colesterol la nivelul sistemului digestiv, indepartandu-le astfel din corp inainte de a fi absorbite.

decupat fibre secundaraProtejeaza impotriva accidentului vascular cerebral si a diabetului. Accidentul vascular cerebral poate surveni la oricine, oricand. Acesta apare atunci cand fluxul sanguin de la nivelul unei arii a creierului este oprit. Atunci cand se intampla acest lucru, celulele creierului sunt lipsite de oxigen si mor. Iar atunci cand aceste celule mor, abilitatile controlate de acea zona a creierului (memorie, controlul muschilor) se pierd. Diabetul de tip 2 apare, de obicei, in randul adultilor obezi si sedentari. Cei mai multi factori de aparitie a diabetului de tip 2 pot fi preveniti prin schimbarile stilului de viata. Daca inlocuiti fainoasele rafinate cu cele integrale bogate in fibre, va puteti scadea riscul aparitiei de accident vascular cerebral cu pana la 36% si a diabetului cu pana la 30%. Ambele afectiuni cresc riscul de aparitie a bolilor de inima.

Scad tensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala, netratata, poate duce la aparitia accidentului vascular cerebral si la infarct miocardic. Aceasta apare din cauza un stil de viata neechilibrat, ce include sedentarismul, o dieta bogata in sare si alimente procesate, precum si abuzul de tutun si alcool. O dieta bogata in fibre, ce include faina integrala si fulgi de ovaz, poate sa scada tensiunea arteriala, chiar si dupa o perioada scurta de consum.

Mentine greutatea corporala optima. Fibrele pot fi, de asemenea, o arma impotriva kilogramelor in plus, deoarece ofera senzatia de satietate si reduc poftele alimentare. Obezitatea reprezinta o cauza importanta frecvent intalnita in cazul mai multor boli, precum cele cardiovasculare, diabet, apnee de somn, cancer si osteoartrita. In plus, aceasta afecteaza calitatea vietii, reducand atat activitatile sociale, cat si pe cele individuale.

Toate aceste beneficii aduse de fibre nu doar ca imbunatatesc calitatea vietii, dar favorizeaza si longevitatea. O dieta bogata in fibre este asociata cu un risc mai mic de mortalitate, atat la sexul feminin, cat si la sexul masculin.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.