Gonartroza sau artroza genunchiului se defineste ca o degradare a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. In mod normal, suprafetele articulare sunt acoperite de un lichid (sinovial) care faciliteaza miscarea in timpul efortului fizic.
Cu timpul, acest lichid dispare, iar cartilajul sufera treptat, apar neregularitati in suprafetele osoase, iar alunecarea, ce se traduce prin miscarea genunchiului, devine dureroasa, provocand probleme care se manifesta sub diverse simptome. Fiind o boala cronica cu evolutie lenta, gonartroza are repercusiuni importante asupra calitatii vietii cotidiene. De aceea, trebuie sa luam in considerare primele simptome ale acestei boli, pentru a ne mentine sanatatea articulara, a evita complicatiile nedorite si a ne creste, pana la urma, calitatea vietii.
Care sunt cauzele gonartrozei
Aceasta artroza a genunchiului apare din mai multe cauze:
- Defect din nastere a axului picioarelor (genu varum – „picioare in X” sau genu valgum – „in paranteza”), ce distribuie neuniform presiunile in interiorul articulatiei, ducand la uzura precoce cartilaginoasa.
- Poate aparea in urma unor boli de care pacientul suferea anterior (reumatism in diversele forme) sau dupa traumatisme manifestate in sfera genunchiului, fie ca vorbim despre entorse, luxatii sau rupturi de ligamente netratate la timp sau despre cazaturi, lovituri repetate in acelasi loc, care solicita articulatia intr-un mod anormal.
- O alta cauza a gonartrozei, pe care nu o putem influenta, din pacate, o reprezinta bagajul genetic cu care este inzestrat pacientul, prin mostenirea familiala.
Simptome specifice in gonartroza
Principalul simptom este durerea. Aceasta are cateva caracteristici: apare ca prim semn, insa, treptat, odata cu miscarile efectuate la mers, la urcarea/coborarea scarilor. Pe masura ce boala avanseaza, durerea se manifesta la eforturi din ce in ce mai mici, chiar in repaus, pe timp de noapte, afectand odihna.
Pacientul poate auzi zgomote sau trosnete, denumite medical „cracmente”, in interiorul genunchiului, la miscarea acestuia, ori o rigiditate (genunchiul se poate intepeni, bloca) in conditii de repaus prelungit – dimineata la trezire, dupa imobilizarea indelungata pe timp de zi la birou.
Genunchiul poate deveni dureros la atingere, in cazul in care se umfla si se inflameaza, urmand apoi deformarea articulatiei fata de genunchiul sanatos, sau chiar ambii genunchi, cand boala este simetrica. Tratamentul gonartrozei vizeaza cresterea calitatii vietii prin kinetoterapie, cu programe personalizate, utilizarea substantelor vascoelastice aplicate in interiorul articulatiei. In cazurile mai severe, se impune interventia pe cale chirurgicala.
Apa la genunchi: ce este si de ce apare
Atentie la factorii de risc!
Este deosebit de important sa cunoastem factorii de risc ai gonartrozei, intrucat ii putem evita si, deopotriva, preveni in majoritatea cazurilor. Sedentarismul ocupa un loc fruntas, mai ales in zilele noastre, contribuind la atrofierea articulatiei prin lipsa de miscare. Obezitatea, in aceeasi nota, atribuie un surplus de greutate intregului sistem osteoarticular, nu doar asupra articulatiei genunchiului. Suprasolicitarea excesiva a genunchiului, in anumite profesii (sporturi de performanta, munca agricola etc.), duce la uzarea precoce a articulatiei. De mentionat ca varsta peste 50 de ani si sexul feminin se numara printre alti factori de risc ai gonartrozei.