Uneori, diminetile pot fi foarte aglomerate, asa ca multe persoane aleg sa sara peste micul dejun pentru a nu pierde vremea. Daca va confruntati insa cu diabet tip II, exista mai multe motive pentru care un mic dejun sanatos este esential pentru sanatate.
Micul dejun ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, previne supraalimentarea in restul zilei si consumul exagerat de carbohidrati.
Potrivit unui studiu publicat in luna februarie a anului 2014 in Chronobiology International, daca nu veti lua micul dejun va fi mai greu sa controlati glicemia − o problema in special pentru persoanele care merg la culcare foarte tarziu si se trezesc tarziu. Daca va confruntati cu aceasta forma de diabet, trebuie sa transformati micul dejun intr-o prioritate.
Nu mancati orice la micul dejun
Daca veti dori sa mancati o gogoasa sau un croissant la micul dejun, acestea nu reprezinta optiuni sanatoase, deoarece carbohidratii din aceste alimente dau peste cap nivelul de zahar din sange. Cheia este sa gasiti echilibrul corect de nutrienti. Un mic dejun sanatos presupune o combinatie de 10-15 g proteine, alaturi de 15 g carbohidrati. Optati pentru cereale integrale si fructe si/sau legume. Fibrele din cerealele integrale si proteinele incetinesc digestia si mentin senzatia de satietate o perioada mai lunga de timp.
Alimente pe care trebuie sa le evitati
Intotdeauna trebuie sa tineti cont de cantitatea de zahar consumata, mai ales in ceea ce priveste micul dejun. Foarte multe persoane sunt insulino-dependente dimineata; in consecinta, chiar si cantitati foarte mici de zahar pot avea impact asupra glicemiei dimineata, mai mult decat in oricare alt moment al zilei. Produsele de brutarie, produsele de patiserie, cerealele cu zahar nu trebuie consumate dimineata. Si ceea ce beti este foarte important. Sariti peste cafeaua cu zahar, cu frisca, peste sortimentele de cafea care va fac, in general, cu ochiul. Renuntati la sucurile de fructe si optati pentru o cafea neagra in care puteti pune putina scortisoara pentru aroma. Daca va este pofta de ceva dulce, incercati un fruct. Produsele procesate, precum sunca si carnaciorii, sunt, de asemenea, de evitat.
Faceti alegeri inteligente
Va puteti face provizii de fructe, nuci, oua, lapte degresat, branza de vaci, cereale integrale – pentru a avea de unde alege la micul dejun. Va puteti prepara o omleta din doua oua pe care o puteti consuma alaturi de o felie de paine din cereale integrale. Orice ar fi, nu sariti peste micul dejun. Daca sunteti grabiti, va puteti opri pe drum si puteti cumpara un iaurt cu fructe proaspete si nuci, un sandvis cu branza si oua. In frigider trebuie sa aveti mai multe alimente sanatoase, pentru a va bucura de un mic dejun care sa nu puna glicemia, respectiv sanatatea, in pericol.