Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cum tratam fobiile specifice

15 mai 2024
Share

Termenul de „fobie” se refera la un grup de simptome aparute in relatie cu obiecte sau situatii specifice. O fobie specifica este o frica declansata de prezenta unui gand, a unui obiect specific sau situatie care, de cele mai multe ori, nu reprezinta un pericol real. Expunerea la aceste obiecte sau situatii determina aparitia unei reactii imediate, cauzand o anxietate intensa sau evitarea totala a acestor factori.

Stresul, asociat cu fobia si/sau cu nevoia de a evita o situatie ori un obiect, poate interfera semnificativ cu abilitatea unei persoane de a functiona. Adultii cu fobie specifica realizeaza ca frica este nejustificata si excesiva, insa nu pot trece peste aceasta.

 

Tipuri de fobii specifice

Iata cateva tipuri de fobii specifice bazate pe obiecte sau situatii:

  • Fobia de animale include frica de caini, serpi, insecte sau soareci. Acest tip de fobie este cel mai des intalnit.
  • Fobiile situationale reprezinta frica de situatii specifice, precum zborul cu avionul, condusul masinilor sau transportul in comun, plimbarea in tunel sau pe pod, inchiderea intr-un spatiu inchis, precum liftul.
  • Fobiile legate de mediul inconjurator includ frica de furtuna, inaltime sau apa.
  • Fobiile legate de injectii includ frica de a fi ranit, de a vedea sange sau de proceduri medicale invazive, precum injectiile sau testele de sange.
  • Alte fobii sunt reprezentate de frica de a cadea, de sunete puternice sau de personaje costumate, precum clovnii.

O persoana poate avea una sau mai multe fobii.

 

Care sunt simptomele in fobiile specifice?

  • Frica excesiva sau irationala fata de un obiect sau situatie.
  • Evitarea obiectului sau situatiei respective.
  • Simptome fizice de anxietate sau atac de panica, precum palpitatii, greata sau diaree, transpiratii, tremuraturi, scurtarea respiratiei, ameteala sau sentimentul ca va inecati.
  • Anxietate anticipata, ce include sentimentul de nervozitate inaintea momentului in care suntem pusi in situatiile specifice (de exemplu, o persoana cu o frica de caini poate deveni anxioasa in legatura cu o simpla plimbare, doar pentru faptul ca ar putea vedea un caine pe drum).

 

Cauzele fobiilor specifice

Cauza exacta nu este cunoscuta, insa acestea sunt asociate cu experiente traumatizante sau cu o reactie dobandita. De exemplu, o persoana care a avut o experienta amenintatoare cu un animal (a fost muscat sau atacat), poate dezvolta o fobie specifica. Frica poate fi invatata si de la alte persoane. Un copil ai carui parinti reactioneaza cu frica si anxietate in preajma unor obiecte sau situatii specifice este mult mai predispus sa reactioneze tot prin frica.

 

Cum se diagnosticheaza fobiile specifice

Daca simptomele unei fobii specifice sunt prezente, medicul va incepe o evaluare prin istoricul medical si examenul fizic. Chiar daca nu exista teste de laborator specifice pentru a diagnostica fobiile specifice, medicul poate utiliza diferite teste pentru a fi sigur ca nu o boala fizica este cauza simptomelor. Daca nu este gasita nicio fobie specifica, vi se va da o trimitere la un psiholog sau psihiatru, profesionisti in sanatatea mentala specializati in diagnosticul si tratamentul afectiunilor mentale. Psihiatrii si psihologii folosesc un interviu alcatuit special pentru a evalua o persoana cu o fobie specifica.

Medicul va pune baza diagnosticului unei fobii specifice pe simptome, incluzand oricare alte probleme cauzate de aceste simptome. O fobie specifica este diagnosticata daca frica si anxietatea unei persoane sunt foarte intense sau daca acestea interfereaza cu activitatile zilnice, precum scoala, serviciu, activitati sociale si relatii interumane.

 

Care este tratamentul fobiilor specifice?

Tratamentul poate include una sau o combinatie intre:

  1. Terapie cognitiva comportamentala. Pacientii sunt expusi treptat la factorul ce declanseaza frica pana cand acestia ajung sa-si depaseasca teama.
  2. Medicamentele (tranchilizante) pot fi prescrise temporar pentru a reduce anxietatea severa.
  3. Tehnicile de relaxare, cum sunt inspiratiile profunde, pot reduce simptomele anxietatii. 

Multe dintre aceste fobii nu pot fi prevenite, insa interventia si tratamentul rapid dupa o experienta traumatizanta pot preveni anxietatea severa.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic medicina generala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.