O tura, doua de bazin sau o balaceala in piscina poate parea cea mai buna idee in sezonul estival. Dar, inainte de a intra in apa ar trebui sa va asigurati ca sunt respectate toate normele igienico-sanitare. Altfel, riscati sa va „alegeti”cu diverse probleme, printre care conjunctivita de bazin.
Conjunctivita cu incluzii sau de bazin ori piscina este o afectiune inflamatoare a conjunctivei, foarte contagioasa. Acest tip de conjunctivita apare la persoanele care frecventeaza bazinele de inot cu apa insuficient clorinata. Agentul infectios care o produce este un chlamidozoon oculo-genital, ce poate fi contractat fie prin contact sexual cu o persoana infectata, fie prin apa contaminata, insuficient clorinata. Aceasta bacterie traieste si se dezvolta in mediu umed (ceea ce permite transmiterea prin apa a bolii), fiind foarte sensibila la mediul uscat.
Contagioasa si in perioada de incubatie
Boala afecteaza ambii ochi, debutul fiind unilateral, cu o simptomatologie putin specifica, ce se caracterizeaza prin sensibilitate crescuta la lumina, senzatie de corp strain, lacrimare, edem palpebral (umflarea pleoapei), secretii conjunctivale moderate, adenopatii preauriculare (inflamarea ganglionilor), usor sensibile la palpare. O infectie oculara care, in ciuda tratamentului topic (local), are o evolutie mai lunga de trei saptamani ar trebui sa ne duca cu gandul la o infectie cu chlamidozoon. Trebuie mentionat ca in perioada de incubatie a bolii – timpul scurs intre contractarea bacteriei si aparitia primelor simptome – care este cuprinsa intre doua zile si doua saptamani, pacientul este contagios.
Tratamentul nepotrivit prelungeste boala
Evolutia naturala a bolii in lipsa tratamentului este una cronica, simptomele persistand de la 3 la 12 luni. In primele doua-trei saptamani poate fi usor confundata cu o afectiune virala ce raspunde la tratamentul topic antibiotic si antiinflamator, insa simptomele reapar la intreruperea tratamentului. Intrucat simptomatologia nu este una acuta, pacientii au tendinta de a-si administra singuri tratamente folosind coliruri antibiotice, care nu au niciun efect curativ si care nu fac altceva decat sa prelungeasca evolutia bolii si sa predispuna la complicatii. Automedicatia nu vindeca boala.
Tratament corect si preventie
Daca in majoritatea conjunctivitelor tratamentul local este suficient, in cazul infectiei cu chlamidozoon, infectia nefiind limitata doar la ochi, tratamentul local este un adjuvant al tratamentului general care primeaza. Acesta este specific, la indicatia medicului specialist, si dureaza 10-14 zile, chiar daca simptomatologia locala se remite mai repede. Conjunctivita de bazin poate fi prevenita respectand doua reguli de baza. Prima este sa frecventati piscine/bazine ce respecta regulile de igiena. Iar a doua, sa evitati mersul la piscina daca sunteti bolnavi sau in timpul tratamentului.