Tratamentele folosite pentru a tine sub control infectile cu Candida albicans variaza mult si trebuie sa se ia in considerare localizarea anatomica a infectiei, starea sistemului imun, alte boli deja existente, factorii de risc pentru infectie si specia de Candida responsabila de infectie.
Tratamentul si prevenirea infectiei cu Candida
Candidoza nu este o afectiune grava, cu exceptia situatiilor in care aceasta patrunde in circulatia sangvina si se imprastie la organele vitale la persoanele cu un sistem imun deficitar.
In cazul infectiilor cutanate, medicul va poate prescrie un unguent antifungic sau medicamente antifungice. In cazul infectiilor localizate la nivelul vaginului, tratamentul consta in medicamente antifungice sub forma de tablete, creme, unguente sau supozitoare administrate direct in vagin sau pe cale orala (de exemplu, fluconazol). Pentru infectiile localizate la nivelul gurii, se poate prescrie o suspensie antifungica cu care se clateste gura si apoi se inghite.
In cazurile severe, se recomanda administrarea medicamentelor pe cale orala timp de mai multe zile, iar in cazurile mai usoare, tratamentul local cu antifungice poate fi suficient.
Trucuri pentru a preveni infectia cu Candida
Exista cateva trucuri de igiena ce ajuta in prevenirea candidozei vaginale:
- Stergeti-va din fata in spate dupa ce folositi toaleta – zona rectala este plina de bacterii;
- Optati pentru bai in locul dusului – statul in cada poate curata bacteriile din zona vaginului;
- Uscati-va bine dupa baie, in special in zona intima;
- Nu folositi sapun in jurul vaginului – sapunul omoara bacteriile „bune” si nu are niciun efect asupra Candidei;
- Sterilizati sau aruncati lenjeria intima pe care ati purtat-o in timpul unei infectii – masina de spalat nu este suficienta, aceasta trebuie fiarta daca va hotarati sa o pastrati. De asemenea, inlocuiti diafragma, daca o utilizati;
- Evitati chimicalele, precum tampoanele parfumate si spalaturile vaginale ce nu servesc la nimic si, mai mult, pot cauza infectie.
De asemenea, mai exista si anumite precautii de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa prevenim infectia cu Candida:
- Folositi lenjerie intima din bumbac;
- Evitati chilotii tanga si lenjeria intima prea stramta;
- Consumati mult iaurt natural, in special daca luati antibiotice sau aveti factori de risc pentru infectie – iaurtul pasteurizat nu are efecte benefice;
- Reduceti consumul de zahar si alcool – acestea reprezinta hrana favorita a bacteriilor;
- Schimbati tratamentul daca aveti infectii repetate si discutati cu medicul in legatura cu schimbarea anticonceptionalelor, daca este cazul;
- Asigurati-va ca partenerul nu este infectat – nu are sens sa incepeti un tratament impotriva candidozei daca veti fi reinfectata.
- Nu luati antibiotice daca aveti o raceala – aceasta este cauzata de virus, iar antibioticele nu ajuta. Ba mai mult, pot provoca candidoza.
Tratamentul medicamentos in Candida
Au existat mai multe schimbari in tratamentul candidozei in ultimii ani, insa fluconazolul (antifungic) este, inca, considerat un agent de prima intentie la persoanele cu candidoza repetata sau invaziva.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie