Boala Crohn este o afectiune cu o varietate de simptome, care pot aparea si apoi pot disparea. La pacientii care nu au fost inca diagnosticati, alternarea simptomelor ii poate determina sa se intrebe daca exista intr-adevar vreun aspect de care trebuie sa se preocupe. Pe de alta parte, daca experimentati intens simptome ale bolii Crohn, dar nu ati fost inca diagnosticati, va veti face o multime de ganduri in ceea ce priveste afectiunea de care ati putea suferi.
Potrivit specialistilor, cele mai comune simptome al bolii Crohn (o afectiune inflamatorie intestinala) includ pierderea in greutate, diaree, crampe abdominale sau dureri. Simptomele mai putin comune pot include sangerarea rectala si transpiratia pe timp de noapte.
Boala Crohn: tipuri si simptome
Un aspect complex in ceea ce priveste boala Crohn este faptul ca exista cinci tipuri ale acestei afectiuni. Fiecare tip este denumit in functie de partile tractului digestiv care sunt afectate de boala, si fiecare are propriul set de simptome.
Astfel avem:
Ileocolita. Ileocolita reprezinta cel mai comun tip al acestei boli si afecteaza intestinul subtire, denumit ileon, precum si colonul. Printre simptome se numara diareea, crampele la nivelul abdomenului inferior (in partea dreapta jos) si o pierdere vizibila in greutate.
Ileita. Ileita este denumita, de asemenea, dupa ileon (portiunea terminala a intestinului subtire), iar simptomele includ diaree, dureri la nivelul abdomenului inferior, precum si posibile abcese in zona din dreapta jos a abdomenului.
Boala Crohn gastroduodenala. Aceasta boala afecteaza stomacul si duodenul, iar printre simptome se numara greata, varsaturile, lipsa poftei de mancare, si… in consecinta, pierderea vizibila in greutate, cu posibile varsaturi.
Jejunoileita. Dupa cum indica si denumirea, aceasta boala afecteaza jejunul, jumatatea superioara a ileonului si ileonul in sine, iar simptomele includ dureri abdominale, mai ales dupa ce mancati. Poate aparea, de asemenea, si diareea.
Colita granulomatoasa. Simptomele afecteaza exclusiv colonul si includ sangerari rectale, inflamatii in jurul anusului, dureri articulare si rani ce pot aparea la nivelul pielii.
In plus, aproape 30% dintre pacientii cu orice tip de boala Crohn dezvolta simptome in jurul anusului, sfincter umflat, sangerare, odata cu miscarile intestinului, dureri in jurul anusului si chiar si puroi.
Simptomele bolii Crohn: Cu ce ne confruntam?
Boala Crohn este o boala inflamatorie a intestinului. O alta boala intestinala pe care mai multe persoane o dezvolta este sindromul de colon iritabil. Specialistii spun ca o persoana poate suferi de ambele boli, insa din fericire, doar una dintre boli nu creste riscul de a o dezvolta pe cealalta. Sindromul de colon iritabil este insa mai comun fata de boala Crohn. O diferenta intre cele doua boli este aceea ca pacientii cu boala Crohn experimenteaza probleme precum sangerarea, in timp ce aceia care sufera de sindromul de colon iritabil nu. In cazul amandurora pot aparea dureri abdominale si diaree, insa cei cu sindrom de colon iritabil nu vor prezenta in cazul anumitor teste, cum ar fi endoscopia, inflamatii vizibile. Durerile abdominale prelungite sau problemele digestive nu ar trebui trecute cu vederea. Daca va confruntati cu vreunul dintre simtpomele amintite mai sus, consultati de urgenta medicul specialist.
Ruxandra Raica
Sursa: everydayhealth.com