Gastroenterita este o afectiune a sistemului digestiv, ce presupune inflamatia stomacului si a intestinelor. In sezonul rece, aceasta este cauzata de virusuri care rezista la frig, se raspandesc foarte repede si provoaca focare epidemice, mai ales in colectivitatile de copii. In majoritatea cazurilor, afectiunea se manifesta prin diaree acuta, dureri abdominale, insotite uneori de greata, varsaturi, febra.
De regula, gastroenterita debuteaza brusc, cu diaree acuta, apoasa, cu peste patru-cinci scaune in 24 de ore. Boala nu este grava, dar este autolimitata si dureaza de la cateva zile pana la o saptamana. Daca diareea persista mai mult de sapte zile, fiind insotita de varsaturi care impiedica rehidratarea pe cale orala, se recomanda consultarea medicului, mai ales in cazul copiilor si varstnicilor.
Atat pentru protejarea bolnavului, cat si pentru limitarea contaminarii altor persoane din anturajul sau, se impune respectarea urmatoarelor reguli de igiena: spalarea temeinica a mainilor (cu apa si sapun) dupa utilizarea toaletei sau dupa varsaturi; evitarea folosirii in comun a obiectelor de toaleta, dar si a farfuriilor, canilor sau tacamurilor; dezinfectarea frecventa a obiectelor sanitare. In cazul copiilor, este necesara izolarea acestora la domiciliu inca de la primele simptome, pentru a nu raspandi boala in colectivitatile scolare din care fac parte sau in spatiile de joaca.
Solutiile de rehidratare orala, foarte eficiente
O masura importanta in caz de diaree consta in compensarea pierderilor de lichide si saruri minerale prin scaunele frecvente. Deshidratarea poate aparea rapid, avand consecinte grave in cazul copiilor sub trei ani si al persoanelor in varsta. Deshidratarea se manifesta prin uscaciunea gurii si a pielii, reducerea cantitatii de urina, care devine inchisa la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scadere in greutate, senzatie de slabiciune.
Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomanda consumul lichidelor bogate in minerale: ceaiuri (menta, afine), apa plata usor indulcita cu glucoza, supa limpede de legume, apa in care s-a fiert orezul.
Solutiile de rehidratare orala sunt indicate mai ales sugarilor si copiilor. Daca pierderea in greutate din cauza deshidratarii depaseste 5% din masa corporala, se recomanda prezentarea la medic. Iata ce alte masuri mai puteti lua pana ajungeti la medicul specialist.
- Scoateti laptele si orice produs lactat din alimentatie. Daca cel mic vrea lapte, dati-i formula HN din farmacie. Nu contine lactoza.
- Sunt interzise bauturile carbogazoase, dulciurile sau inghetata.
- Apa plata nu este suficienta pentru a-i acoperi necesarul de electroliti. De aceea, trebuie sa folositi sarurile de rehidratare existente in farmacii. Puteti prepara si dumneavoastra, astfel: doua linguri cu zahar, un sfert de lingura cu sare de masa, un sfert de lingura cu bicarbonat de sodiu. Acestea se adauga intr-un litru de apa, in prealabil fiarta si racita (de preferat impreuna cu zaharul).
- Daca episodul de voma nu se mai repeta, copilul nu are febra si da semne ca se simte mai bine, cam la sase ore dupa ce l-ati rehidratat constant (la varsta prescolara copilul trebuie sa primeasca circa 250-300 ml de solutie de rehidratare dupa fiecare varsatura sau scaun diareic) poate primi si alimente solide: orez simplu, banana, covrigei uscati si sarati, paine prajita, paste simple, mar copt, supa de morcovi.
- Carnea de pui fiarta intr-o supa de morcov poate potoli cu succes foamea micutului.
- Daca totul decurge normal, in cateva zile copilul poate intra pe regimul normal de alimentatie. Oricum, laptele se va introduce ultimul. In caz contrar, va reaparea diareea.
- Sunt indicate alimentele bogate in glucide si sarate. Fructele si legumele crude trebuie evitate pana la normalizarea tranzitului intestinal.
- Alegeti produse care nu afecteaza motilitatea intestinala. Pentru a reduce intensitatea si durata diareii, medicii recomanda administrarea unor produse pe baza de gelatina tanat, cu efect chiar din primele 12 ore de la administrare.
Cristina Ionescu