Sindromul oboselii cronice reprezinta o afectiune complexa, caracterizata printr-o oboseala intensa care nu se amelioreaza dupa repaus la pat si care se poate accentua dupa o activitate fizica sau intelectuala.
In plus, pacientii prezinta si alte simptome: dureri musculare, senzatie de slabiciune, afectarea memoriei si a capacitatii de concentrare, insomnie.
Factorii genetici si de mediu, posibile cauze ale oboselii cronice
Cauza acestei afectiuni nu este bine cunoscuta, in ciuda cercetarilor efectuate si nu exista teste specifice pentru diagnosticul de oboseala cronica. Au fost incriminati diferiti agenti infectiosi drept cauze fiziologice si psihologice. Cercetarile se concentreaza asupra rolului sistemului imunitar, endocrin si nervos in sindromul oboselii cronice. Factorii genetici si de mediu pot juca un rol in aparitia sau persistenta bolii. Sindromul oboselii cronice nu este cauzat de depresie, desi cele doua afectiuni pot adesea coexista.
Cum depistam sindromul de oboseala cronica?
In principiu, diagnosticul de sindrom de oboseala cronica se stabileste pe baza a doua criterii:
- Oboseala cronica, severa, cu durata de peste 6 luni, fara alte cauze medicale de oboseala;
- Prezenta concomitenta a patru sau mai multe dintre urmatoarele semne: afectarea memoriei si concentrarii, durere in gat, ganglioni limfatici durerosi, dureri musculare, dureri poliarticulare si de cap, somn neodihnitor si senzatie accentuata de oboseala dupa un efort fizic oarecare, ce nu se amelioreaza dupa 24 de ore.
Pe langa acestea, multi pacienti mai prezinta simptome de intestin iritabil, frisoane, transpiratii nocturne, tulburari vizuale, alergii alimentare sau medicamentoase, ameteli, tulburari de echilibru.
Femeile, mai predispuse acestui sindrom de oboseala decat barbatii
Oboseala cronica poate afecta persoane de orice varsta, sex sau rasa. Se pare ca frecventa este de 4 ori mai mare la femei decat la barbati. De asemenea, oboseala cronica este mai des intalnita la varsta de 40-50 de ani, insa poate aparea si la copii. Indivizii care acuza simptome ce par sa tina de sindromul oboselii cronice trebuie evaluati cu grija de catre medic, deoarece exista multe afectiuni medicale si psihiatrice cu care se poate confunda: mononucleoza infectioasa, boala Lyme, bolile tiroidiene, diabetul, scleroza multipla, cancerele, depresia sau tulburarile bipolare.
Nu exista teste specifice de sange sau imagistice care sa stabileasca diagnosticul de oboseala cronica, acesta fiind mai mult un diagnostic de excludere.
Modificarea stilului de viata si mai putin stres pot ameliora oboseala cronica
Tratamentul nu este unul specific si are ca scop ameliorarea simptomelor si a capacitatii de efort a pacientului. De regula, se indica o combinatie de tratament medicamentos si non-medicamentos. Adesea se recomanda modificarea stilului de viata, cu diminuarea stresului, restrictii alimentare, exercitii fizice usoare, masaj, suplimente nutritive, alaturi de medicamente folosite pentru tratarea insomniei, a durerii, a problemelor de memorie si a altor simptome specifice.
Suplimente nutritive pentru intarirea imunitatii
Anumite medicamente pot actiona la mai multe niveluri. De exemplu, antidepresivele triciclice pot nu numai sa amelioreze dispozitia, ci trateaza si insomnia si durerea. Pacientii cu sindromul oboselii cronice utilizeaza frecvent suplimente nutritive, inclusiv vitamine. Tratamentul simptomelor de durere se face cu analgezice simple sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.
Se recomanda si exercitiile fizice usoare
Terapia fizica atent supravegheata constituie o alta modalitate de tratament. Simptomele pot fi accentuate de activitatea fizica, de aceea se recomanda evitarea unor exercitii intense. Strategia de tratament mai include terapii cognitive, consiliere profesionala, igiena somnului si terapii alternative (tehnici de relaxare musculara, masaj, yoga etc.).