Ceara din urechi este produsa de glandele din canalul auditiv. Desi oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce avem ceara in urechi, se crede ca aceasta este utila pentru protejarea urechii de infectii provocate de praf si alte particule mici daunatoare ce pot patrunde cu usurinta in ureche.
In mod normal, ceara din urechi se usuca si cade, impreuna cu praful si alte elemente nefolositoare si potential daunatoare. Toate persoanele au ceara in urechi, insa cantitatea acesteia este determinata genetic. Canalele urechilor mai mici sau inguste cauzeaza acumularea de ceara in urechi, neputand fi eliminata in mod natural.
Ce cauzeaza aparitia de ceara in urechi?
Blocajul sau impactul apar atunci cand ceara este impinsa in canalul urechii. Blocajul acesteia afecteaza aproximativ 6% din persoane si reprezinta una dintre cele mai intalnite probleme pe care le vad medicii.
Cea mai frecventa cauza a formarii de ceara in urechi este reprezentata de folosirea betisoarelor de urechi in mod necorespunzator, favorizand impingerea acesteia in canalul urechii. A doua cauza frecventa este reprezentata de folosirea in mod constant a aparatelor auditive si castilor.
Cum stim ca avem ceara in urechi in cantitate crescuta?
Simptomele aparitiei de ceara in urechi includ:
• Scaderea capacitatii auditive
• Ameteala
• Durere la nivelul urechilor
• Senzatia de urechi infundate
• Prezenta unor zgomote in ureche
• Mancarime
Consultati un medic daca observati unul sau multe dintre aceste simptome. Exista si alte afectiuni care le pot da si este foarte important un control pentru a determina cauza exacta a acestora. Mergeti de urgenta la spital daca ameteala este puternica, daca va pierdeti echilibrul si nu puteti merge, daca aveti varsaturi sau febra ridicata.
Cum putem combate ceara din urechi acasa?
Medicul va poate recomanda o metoda de inlaturare a acesteia acasa, doar in cazul in care este sigur ca nu aveti alte probleme mai serioase la nivelul urechii.
Iata cum putem combate ceara din urechi chiar acasa:
Daca timpanul nu este lezat, urmatoarele masuri de autoingrijire ajuta la inlaturarea excesului de ceara care poate obstructiona canalul auditiv:
• Inmuiati ceara folosind o pipeta pentru a picura cateva picaturi de ulei mineral sau peroxid de hidrogen in interiorul urechii de doua ori pe zi, timp de 4-5 zile.
• Folositi apa calda cu ajutorul unei seringi care are la unul din capate o para de cauciuc pentru a spala bland cu apa calda canalul urechii. Inclinati capul si apucati urechea de partea de sus si catre spate pentru a indrepta canalul auditiv. Dupa, aplecati capul spre exterior pentru a permite scurgerea apei din ureche. Aceasta procedura este recomandata la 2 zile dupa ce ati inmuiat ceara.
• Uscati canalul auditiv cu ajutorul unui prosop sau cu un uscator de par.
Tratamentul medicamentos consta in inlaturarea cerii din urechi cu ajutorul unei chiurete sau prin irigarea urechii cu apa calda, bicarbonat de sodiu sau alte picaturi speciale pentru urechi.
Se poate preveni?
Acumularea de ceara in urechi poate fi prevenita prin evitarea folosirii betisoarelor de urechi sau a altor obiecte ce pot impinge adanc ceara in canalul urechii.
Desi pare o problema banala, ceara din urechi poate avea complicatii serioase ce nu trebuie sa fie ignorate. Iata care sunt complicatiile ce pot sa apara de la ceara din urechi:
• Perforarea timpanului
• Infectia urechii medie
• Infectia urechii externe
• Pierderea definitiva a auzului din cauza unei traume acustice
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie