Rise and shine! Diminetile in care va treziti cu „o falca-n cer si una-n pamant” ar putea deveni doar o amintire. Pentru ca ziua sa inceapa bine inca de dimineata, este foarte important atat ce faceti inainte de culcare, cat si obiceiurile din primele minute imediat dupa ce va treziti.
Inainte de a merge la somn, trebuie sa renuntati la consumul de cafea, vin si ciocolata pentru ca s-a dovedit stiintific ca acestea pot afecta somnul.
De asemenea, ele pot „deranja” intestinele, astfel incat calitatea somnului va fi una foarte slaba, pentru ca veti fi nevoiti sa va treziti de mai multe ori in timpul noptii. In plus, este foarte important sa va rezolvati problemele cu partenerul inainte de a merge la somn si sa incercati sa evitati televizorul, tableta sau laptopul, pentru ca lumina artificiala afecteaza nivelul de melatonina si micsoreaza partea hipocampusului legata de starea de spirit.
Alegeti-va cearsafuri colorate
Culorile vibrante care apar in fata ochilor imediat ce ii deschideti cresc nivelul de adrenalina si de energie. Alegerea de a dormi in asternuturi de pat colorate in galben, portocaliu sau fuchsia va va energiza dis-de-dimineata. Chiar si in ceea ce priveste micul dejun, ar fi indicat sa consumati un suc proaspat de rodii, intens colorat si, deopotriva, bogat in antioxidanti, sa mancati clatite cu afine proaspete sau sa beti un suc de portocale.
Incercati sa nu mai amanati alarma
In momentul in care amanati alarma ceasului desteptator sau a telefonului, dupa caz, creierul stie ca va fi in stand by pentru cateva minute, astfel incat aceasta etapa de somn nu va fi deloc mai odihnitoare. Asta inseamna ca va veti trezi si mai obositi decat daca v-ati fi ridicat din pat de prima data. O buna strategie este de a seta alarma exact la ora la care trebuie sa va treziti. Somnul neintrerupt va va face sa va simtiti mult mai odihniti in momentul in care va veti da jos din pat.
Mergeti la toaleta inainte de va baga in pat
Inainte de a merge la somn, ar trebui sa mergeti si la toaleta. Motivul este acela ca rinichii lucreaza si pe parcursul noptii, iar dimineata vezica va fi plina. In cazul in care vezica se umple devreme, s-ar putea sa simtiti nevoia de a merge la toaleta in timpul noptii. Ati putea crede ca, atunci cand discutam de somn, vorbim de totalitatea timpului petrecut dormind, insa este incorect. Este important sa dormiti fara intrerupere, pentru ca sunt necesare cateva ore bune pentru a ajunge in „zona de repaus”. Iar mersul la toaleta va intrerupe somnul.
Atentie la temperatura din camera!
Somnul este afectat de temperatura din timpul noptii. Este foarte important sa existe un echilibru intre temperatura din camera, pijamaua in care dormiti si patura cu care va inveliti. Expertii spun ca, la 19°-20° C, organismul se odihneste cel mai bine. Daca in camera in care dormiti temperatura este mult prea ridicata, puteti rabata un geam intr-o alta camera. In plus, este foarte important sa mergeti la somn si sa va treziti la aceeasi ora. Purtati si dopuri de urechi pentru a nu auzi zgomotul, deoarece sunetele din timpul noptii au un efect negativ asupra inimii, iar corpul este supus stresului.
Beti un pahar de apa imediat ce v-ati tezit
Un pahar mare de apa baut imediat ce v-ati ridicat din pat este o modalitate buna de a inlocui lichidul pe care organismul l-a pierdut peste noapte, fapt ce va va oferi energie. Tot ce se intampla in organism are nevoie de apa. Daca apa nu este suficienta, sistemul trebuie sa lucreze din greu in toate privintele, fapt ce poate duce la aparitia oboselii. De fapt, chiar si o scadere de 2% a nivelului de apa stocata va poate obosi fizic si mental. Apa consumata dimineata, pe stomacul gol, este un fel de impuls pentru metabolism si va ajuta sa va incepeti ziua cu dreptul.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Prevention.com; Thedailymind.com