O interventie chirurgicala, indiferent de complexitate, poate avea consecinte, in special atunci cand ignorati anumite semne si simptome. Multe persoane nu tin cont de sfatul medicului, iar complicatiile pot aparea in orice moment.
Dupa o interventie chirurgicala, nu aveti voie sa faceti baie sau sa ridicati greutati. Insa, exista mai multe aspecte de care trebuie sa aveti grija.
Controalele medicale dupa interventia chirurgicala
Unele persoane nu mai merg la controalele medicale ce trebuie efectuate dupa o interventie chirurgicala, in special daca se simt bine si incizia pare ca se vindeca bine. Insa, medicul este singurul care poate spune daca plaga postoperatorie s-a vindecat corect, mai ales cand este vorba despre una care nu este vizibila (de exemplu, atunci cand este vorba de histerectomie). Medicul poate observa eventualele scurgeri de sange, semne de infectie sau evolutia afectiunii postoperatorie. In plus, este probabil sa aveti nevoie de un tratament medicamentos in urmatoarele saptamani dupa operatie.
Prevenirea infectiei
Infectia este una dintre cele mai frecvente complicatii ale unei interventii chirurgicale. Este recomandat sa dezinfectati constant incizia si sa va spalati pe maini inainte de a atinge zona operata.
Inspectarea inciziei
Analizarea inciziei este importanta, chiar de mai multe ori pe zi. Este necesara observarea culorii acesteia, precum si observarea cusaturii (daca este intacta). In cazul in care observati orice fel de schimbare, durere sau alte semne, mergeti imediat la medic.
Hidratarea si dieta
Multe persoane nu au pofta de mancare dupa o interventie chirurgicala. Acestea pot avea anumite simptome, precum greata, constipatie sau pur si simplu apetitul este scazut. Mentinerea hidratarii optime si dieta echilibrata ajuta la vindecarea inciziei, scad riscul complicatiilor si va ajuta sa scapati de efectele neplacute ale anesteziei.
Modul in care tusiti si stranutati
Daca ati suferit o interventie chirurgicala la nivelul abdomenului, este necesar sa aveti grija la cum tusiti si stranutati. O incizie proaspata este sensibila, iar o tuse sau un stranut violent poate cauza deschiderea acesteia.
Este indicat sa aplicati presiune asupra inciziei atunci cand tusiti sau stranutati. Puteti realiza acest lucru prin aplicarea unei perne sau cu mana.
Ingrijirea inciziei
Pe langa faptul ca trebuie sa va spalati pe maini inainte de a atinge locul in care ati suferit operatia, trebuie sa o si curatati constant si corect. Folositi alcool sanitar, betadina sau apa oxigenata pentru a tine departe bacteriile. Daca medicul nu este de parere ca incizia necesita dezinfectare, atunci este suficient sa spalati bland zona cu apa si sapun.
Controlul durerii
Tinerea sub control a durerii este foarte importanta dupa interventia chirurgicala. Unele persoane evita sa-si administreze medicamente pentru durere. Insa, daca durerea este prea mare pentru a pasi si petreceti prea mult timp in pat, exista riscul de a dezvolta cheaguri de sange si pneumonie. Daca mentineti un nivel tolerabil al durerii, atunci va puteti misca mai mult si, astfel, grabiti vindecarea.
Daca luati medicamente pentru durere, asigurati-va ca beti suficiente lichide pentru a evita constipatia si deshidratarea. Discutati cu medicul despre perioada in care va puteti relua activitatile uzuale, pentru a evita eforturile excesive si complicatiile care pot interveni.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie