O dietă adecvată și, în unele cazuri, anumite suplimente ar putea ajuta la redobândirea funcțiilor pierdute în urma unui accident vascular cerebral (AVC). Totodată, ar putea reduce și riscul recidivelor. Însă pentru a ajuta organismul după un astfel de eveniment major, ce dă peste cap întregul organism, iată ce trebuie știut despre alimentație pentru a proteja creierul după un AVC.
Cum se produce un AVC?
Un accident vascular cerebral, prescurtat AVC, apare atunci când fluxul de sânge dintr-o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară sau se deteriorează după doar câteva minute. Simptomele apar în acele părţi ale corpului ce sunt controlate de respectivele celule afectate. Așa se explică slăbiciunea bruscă, paralizia sau amorţeala feței, a braţelor sau a picioarelor, manifestări ce apar după un accident vascular cerebral.
Tipuri de AVC
În funcţie de modul în care se produce, dar şi de cauză, un AVC poate fi de mai multe tipuri:
- Accident vascular cerebral ischemic – AVC ischemic: apare cel mai frecvent; se va manifesta atunci când, la nivel cranian, se produc întreruperi ale circulaţiei sângelui. Și cum se știe că, fără oxigen, creierul nu poate rezista mai mult de 3-4 minute, o asemenea leziune este, de multe ori, gravă şi ireversibilă. Cauza unui AVC ischemic poate fi o depunere de grăsime, o boală cerebrovasculară cauzată de un stil de viaţă nesănătos sau un cheag de sânge, format fie la nivelul creierului, fie la nivelul altor zone din corp, dar care a migrat apoi spre creier.
- Accident vascular cerebral hemoragic – AVC hemoragic: se va produce în urma unui anevrism (dilataţia unui vas de sânge) sau în urma ruperii unei artere cerebrale. Însă indiferent de cauză, la nivel intracranian, se produce o hemoragie care afectează ţesuturile din jur, iar în aceste condiţii riscul de deces este foarte ridicat.
- Accident vascular cerebral tranzitoriu – AIT: se instalează ca urmare a unei deficienţe circulatorii la nivelul creierului, de aceea poate avea manifestările unui AVC normal. În cazul unui AIT, riscurile de paralizie şi deces sunt mai mici. Dar trebuie știut că pacientul prezintă risc crescut de a face un AVC ischemic în viitor. Tocmai de aceea, este foarte importantă administrarea unui tratament adecvat cât mai rapid.
Însă indiferent de tipul de accident vascular cerebral, persoana în cauză necesită îngrijiri medicale în regim de urgență.
Accident vascular cerebral: simptome si cauze
Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral includ adesea:
- Dificultăți de vorbire sau de înțelegere a ceea ce spun cei din jur. Sunt posibile stări de confuzie.
- Paralizie sau amorțeală bruscă a feței, brațului sau piciorului. Acest lucru afectează adesea doar o parte a corpului.
- Probleme de vedere la unul sau ambii ochi: este posibil ca vederea să se încețoșeze sau să se întunece, totodată poate apărea vederea dublă.
- Durere de cap bruscă, severă, care poate fi însoțită de vărsături, amețeli sau conștiență alterată – poate indica faptul că este vorba de un accident vascular cerebral.
- Probleme în mers: există riscul unor amețeli bruște sau pierderi ale coordonării.
Mulți factori pot crește riscul de accident vascular cerebral, printre care:
- Stilul de viață nesănătos;
- Supraponderalitatea si obezitatea;
- Inactivitate fizică;
- Băutură excesivă sau consum de substanțe interzise.
Printre factorii de risc medical în caz de AVC sunt:
- Tensiune arterială crescută;
- Fumatul sau expunerea la fumatul pasiv;
- Colesterol ridicat;
- Diabet;
- Apnee obstructivă de somn;
- Boli cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă, defecte cardiace, infecție cardiacă sau ritm cardiac neregulat, cum ar fi fibrilația atrială;
- Istoric personal sau familial de accident vascular cerebral, atac de cord sau atac ischemic tranzitoriu.
Dieta recomandată după un AVC
După un episod AVC, este esențial ca dieta zilnică a pacientului să cuprindă o gamă largă de alimente nutritive care să facă parte din aceste 5 grupe de alimente:
- Legume;
- Fructe;
- Cereale: se recomandă cerealele integrale și produsele cu un conținut mare de fibre, cum ar fi pâinea integrală, pastele din făină integrală, orez, cuscus, fulgi de ovăz, quinoa, orz.
- Carne slabă de pasăre, pește – pentru Omega-3, ouă, tofu, nuci, seminţe, leguminoase şi fasole de diferite soiuri.
- Lapte, branză și diverse alte lactate – dar ATENȚIE, cu un conţinut redus de grăsime!
Se vor evita pe cât posibil alimentele procesate.
Nu în ultimul rând, este esențial un consum de apă cât se poate de generos, mai ales în sezonul cald, pentru a nu exista risc de deshidratare.
Suplimente alimentare cu rol in redobandirea functiilor pierdute dupa un AVC
Suplimentele care îmbunătățesc recuperarea unei persoane după un accident vascular cerebral trebuie stabilite în urma unei discuții cu un specialist pentru a nu exista riscuri. Căci orice tratament trebuie luat cu maximă precauție.
Este bine de știut că unele dintre alimentele ce se pot regăsi în bucătăria oricui conțin proprietăți naturale ce ajută la o bună circulație a sângelui, printre care: turmeric, ghimbir, piper cayenne, usturoi, scorțișoară, extract de semințe de struguri, alimentele cu omega-3.
Pe baza cercetărilor clinice relevante, iată cele mai bune suplimente și vitamine pentru recuperarea după un accident vascular cerebral:
1. Vitamina D
Studiile de cercetare arată că vitamina D este una dintre cele mai bune vitamine pentru recuperarea accidentului vascular cerebral: „există o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor accidentului vascular cerebral după 3 luni”. (sursa: Journal of Clinical and Diagnostic Research)
2. Probiotice
Probioticele nu sunt o vitamine sau minerale, ci bacteriile „bune” din organism ce comunică cu creierul prin axa intestin-creier. Această conexiune este bidirecțională, ceea ce înseamnă că merge în ambele sensuri. (sursa: Annals of Gastroenerology).
Deoarece sănătatea intestinului joacă un rol cheie în sănătatea creierului, probioticele se află și ele pe lista celor mai bune suplimente pentru recuperarea după AVC.
3. Vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 este asociat cu un tip de inflamație care dăunează vaselor de sânge. Când vasele de sânge sunt deteriorate, se pot dezvolta depozite în exces și pot întrerupe fluxul sangvin. Dacă acest lucru se întâmplă unei artere din creier, poate duce la un accident vascular cerebral. (Sursa: VeryWell Health)
Suplimentarea cu vitamina B12 poate îmbunătăți recuperarea accidentului vascular cerebral prin stimularea funcției și dezvoltării creierului și a celulelor nervoase. (Sursa: dr. Viatcheslav Wlassoff)
4. DHA – Acidul docosahexaenoic
DHA este un acid gras omega-3 esențial pentru creierul sănătos. Deși omega-3 nu sunt vitamine, sunt pe lista suplimentelor cu efecte pozitive asupra recuperării după AVC. Unele studii sugerează că DHA poate reduce factorii de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială și ateroscleroza. (Sursa: Cercetare farmacologică)
5. Coenzima Q10 (CoQ10)
CoQ10 este un antioxidant puternic care oferă protecție împotriva radicalilor liberi – molecule toxice asociate bolilor. Se crede că radicalii liberi joacă un rol în bolile cardiovasculare, precursor al unui AVC.
Suplimentând cu Coenzima Q10, vă puteți îmbunătăți sănătatea inimii și, prin urmare, puteți reduce riscul unui al doilea accident vascular cerebral.