Multi dintre noi chiar se straduiesc sa uite de sensibilitatile sau bolile lor, incercand sa se bucure din plin de sarbatori. Insa acest lucru nu e indicat, intrucat acum e momentul in care organismul ne taxeaza. De aceea, noi va ajutam sa va faceti trusa medicala de iarna, de la A la Z. Astfel, sfaturile si remediile simple va vor ajuta sa treceti peste aceasta perioada rece, fara probleme majore de sanatate.
Indiferent de sezon, primul lucru pe care nu trebuie sa-l uitati este ca bolile cronice nu va scutesc de suferinta, iar terapia pentru ele trebuie continuata. Totodata, chiar daca primii fulgi de nea ne bucura, sub ei, pelicula de gheata nu iarta. Atat neurologul Dacian Talianu, cat si ortopedul Mihai Paraschiv ne avertizeaza ca o eventuala alunecare pe gheata ne poate aduce o contuzie craniana grava sau o fractura a mainilor sau picioarelor. De aceea, trebuie sa fim atenti pe unde calcam, ba mai mult, sa consumam alimente bogate in vitamine, pentru a ne fortifica organismul si cate un pahar de lapte pe zi, pentru intarirea sistemului osos.
Mierea ajuta la migrene
Persoanele cu probleme de inima trebuie sa evite expunerile indelungate la frig sau eforturile fizice prea mari, iar cei cu probleme de vedere sa nu uite ca albul omatului le poate crea probleme, mai ales daca sunt soferi. Stiind aceste lucruri, iata cum puteti scapa de cateva probleme frecvente ale sezonului, precum durerile de cap. Acestea au peste 200 de posibile cauze care pot fi indepartate cu o simpla cana de apa fierbinte, in care se dizolva trei linguri de miere. Se bea dimineata si seara. Crizele biliare acute pot fi calmate printr-o infuzie rezultata dintr-o lingurita de rostopasca uscata. Din acest ceai se ia cate o lingura, din ora in ora.
Tutunul ne scapa de balonari
Cu toate ca fumatul nu este indicat, tutunul poate fi un remediu eficient in tratarea balonarilor abdominale. Astfel, sucul din frunze de tutun sau infuzia din 10 g de frunze uscate, in 250 ml de apa clocotita, fac minuni in numai 20 de minute. Gastroenterita acuta poate fi ameliorata cu un amestec de 10 g de praf de ceai negru si 10 g de praf de ghimbir, dizolvate intr-o jumatate de pahar de apa calda. Amestecul se bea de 2-3 ori pe zi. De asemenea, crizele biliare acute pot fi calmate printr-o infuzie rezultata dintr-o lingurita de rostopasca uscata. Din acest ceai se ia cate o lingura, din ora in ora. La randul ei, mahmureala de dupa fiecare festin se drege usor cu 8 capsuni inghitite rapid.
Menta amelioreaza durerile de dinti
Sa nu uitam ca bucuria sarbatorilor poate fi ruinata usor si de o durere persistenta de dinti, mai ales daca mancam prea multe dulciuri. Pentru a alunga durerea, fierbeti 5 g de frunze proaspete de menta in 250 ml de apa, timp de cinci minute si adaugati putina sare, la final. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca supa de jambon cu boia dulce ne poate ajuta sa scapam fie de sughit, fie de durerile abdominale care nu vor sa cedeze la alte tratamente.
Adapteaza corect produsele de infrumusetare
Daca simtiti ca pielea este aspra, fara stralucire, sensibila, ideala este o crema sau un lapte de corp pe baza de extract din seminte de fructe. La fel de bune sunt si produsele ce contin ulei din germeni de grau, bogate in vitamina E. Acestea va protejeaza pielea impotriva vantului si a frigului. Nu uitati ca fondul de ten trebuie sa aiba in componenta mineralele esentiale, respectiv magneziu, zinc si sodiu.
Copiii, cei mai sensibili
La fel de importanta este si protejarea micutilor `n sezonul rece. De aceea, trebuie stiut ca, in momentul in care cumparati produse pentru pielea lor, acestea nu trebuie sa fie parfumate, dar specifice tipului de piele. Astfel, cautati ingrediente naturale si emoliente benefice, din masline, migdale ori galbenele. Pediatrul Tereza Franciuk recomanda evitarea sapunului antibacterian, a sampoanelor si gelurilor de dus destinate adultilor, cand vine vorba de imbaierea copiilor.
Trusa completa de acasa
Pe de alta parte, in momentul in care vremea urata se instaleaza, este bine sa aveti deja o trusa de urgenta acasa. „Paracetamolul, ibuprofenul, colebilul, smecta, saprosanul, emetostopul, ranitidina, claritina, plasturi, pansamente dezinfectante, fasa elastica si spray cu heparina, pentru tratarea loviturilor, asta nu trebuie sa lipseasca din trusa casei”, sustine pediatrul Franciuk. Ea a completat ca, la fel de importanta este vaccinarea impotriva virusurilor gripale.
Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Mihai Paraschiv
medic primar, ortopedie traumatologie
Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”
Telefon: 021/334.30.25