Anotimpul rece are un impact semnificativ asupra pielii şi asupra modului de îngrijire a acesteia. Aerul rece, uscat, vântul favorizează evaporarea apei de pe suprafaţa cutanată şi accelerează deshidratarea, ducând la apariţia xerozei cutanate şi a senzaţiilor de mâncărime, de „piele care ţine”.
Tendinţa de a face băi sau duşuri foarte fierbinţi în acest anotimp poate agrava şi ea uscăciunea pielii, deoarece temperatura prea ridicată a apei îndepărtează filmul hidrolipidic natural. Acest lucru ni se întâmplă, într-o oarecare măsură, tuturor, însă în cazul persoanelor cu dermatită atopică, piele sensibilă sau psoriazis, efectele sunt mult mai evidente. Astfel, cea mai importantă schimbare ce trebuie făcută iarna este rutina de îngrijire a pielii. Un lucru ce nu trebuie să se schimbe, însă, este utilizarea fotoprotecţiei cu spectru larg UVA-UVB, FPS 30-50.
Grad ridicat de hidratare pentru o îngrijire a pielii corespunzătoare
Chiar şi persoanele care nu sunt predispuse la xeroză cutanată (piele uscată) în restul anului ar trebui să utilizeze creme hidratante iarna, iar cei care folosesc produse hidratante trebuie să ajusteze produsele utilizate pentru anotimpul rece. Vara sunt de preferat produsele de tip emulsie, loţiune sau spray, cu textură lejeră, care intră repede în piele. Iarna, în special cei cu pielea uscată ar trebui să utilizeze produse de tip cremă. Acestea au o textură mai grasă şi asigură o hidratare mai puternică, adecvată anotimpului rece.
Cum ne ingrijim mainile in sezonul rece
Şi bărbaţii au nevoie de hidratare
Buzele şi pleoapele sunt zone foarte sensibile. În cazul pleoapelor, hidratarea este esenţială chiar şi la persoanele tinere, care nu utilizează o cremă pentru conturul ochilor în mod curent. Hidratarea corectă va preveni apariţia eczemelor palpebrale.
Buzele pot fi protejate cu balsamuri, cele mai hidratante fiind cele de tip stick solid, nu cele lichide (acestea pot fi folosite vara). Uleiul de jojoba, untul de shea, vitaminele A şi E sunt foarte hrănitoare.Balsamurile de buze trebuie folosite atât de femei, cât şi de bărbaţi, măcar pe parcursul anotimpului rece.
Frigul predispune la xeroză
La nivelul tenului, xeroza cutanată poate fi mai severă deoarece acesta este mult mai expus la frig şi vânt. Sensibilitatea şi rozaceea se pot agarava, de aceea emolierea feţei este esenţială, cu produse hipoalergenice şi puternic hidratante. Pentru tenul matur, cu o nevoie de hidratare mai mare, se pot aplica seruri cu acid hialuronic sau vitamine înainte de crema hidratantă, asigurând o penetrare mai bună, mai profundă. Iarna trebuie evitate tonicele şi produsele astringente, deoarece agravează xeroza.
Eczema a frigore
Dintre toate problemele direct legate de frig şi iarnă, cea mai frecventă este eczema a frigore. Se instalează la nivelul mâinilor şi se manifestă prin apariţia de zone roşii, crăpate, dureroase sau cu prurit local, cu coji şi îngroşarea pielii, în special la nivelul articulaţiilor degetelor. Poate afecta persoanele cu pielea uscată, însă este mult mai frecventă la atopici.
Tratamentul constă în aplicarea locală de corticosteroizi, însă mult mai importantă este prevenţia – hidratare corespunzătoare, mai ales după spălatul pe mâini, utilizarea de săpunuri sau geluri blânde.