Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cum sa invingeti teama de inaltime

15 mai 2024
Share

Oamenii sufera de anumite fobii identificate, iar una dintre cele mai comune este acrofobia, si anume frica de a se afla la inaltime. Un acrofob va simti anxietate imediat ce va urca o scara, va iesi pe balcon, va urca cu un lift sau va conduce masina pe un pod, si va gasi toate aceste experiente ca fiind inspaimantatoare.

Atunci cand se afla intr-o astfel de situatie, inima persoanei in cauza incepe sa bata cu putere, respiratia si temperatura corpului cresc, experimenteaza senzatia de greata, incepe sa tremure sau chiar lesina.

Din punct de vedere mental, un om percepe situatia mult mai periculoasa decat este in realitate, iar o astfel de fobie lasa urme serioase in viata unei persoane, ii intrerupe practic activitatile zilnice si, tocmai de aceea, este nevoie de ajutorul unui profesionist.

Tratamentul acrofobiei

Inchipuiti-va ca ati avea langa dumneavoastra o persoana care sufera de acrofobie. Acest lucru v-ar priva de participarea la anumite activitati impreuna, precum mersul in excursii la munte, vizitarea unor obiective turistice importante, precum Turnul Eiffel, calatoria cu avionul etc. Primul pas pentru a depasi aceasta fobie este sa invatam sa controlam simptomele fizice. Atunci cand sunteti pusi in fata unei asemenea situatii, trebuie sa respirati incet pentru ca asa puteti controla bataile inimii si creste fluxul de oxigen catre muschi, pentru a se detensiona.

Cateva minute de meditatie, muzica relaxanta, aromoterapia, masajul usor, toate ar putea ajuta la indepartarea simptomelor fizice ale acrofobiei. Multe persoane incearca sa depaseasca frica evitand, pe cat posibil, situatiile in care ar putea fi puse in pericol. Insa evitarea nu este un tratament real, tocmai de aceea este bine sa stiti ce este de facut.

Psihoterapia este mai mult decat indicata, deoarece incearca sa identifice radacinile fobiei, un posibil eveniment traumatic din copilarie. Intamplarile din copilarie pot fi posibile cauze ale fobiei, insa unii psihologi spun ca aceasta ar fi una instinctiva, derivand de la stramosii nostri primitivi si teama acestora de stanci.

Terapia comportamentala

Odata cu anii ’60, psihologii au inceput sa apeleze la terapii radicale pentru a vindeca „ranile”. Primul tip de terapie comportamentala este desensibilizarea – expunerea pacientului treptat la situatiile de care se teme. Acest lucru permite adaptarea pas cu pas pentru a depasi treptat frica. Vizualizarea mentala a unor situatii „la inaltime”, mersul cu un lift de sticla sau alte astfel de actiuni ar putea fi de mare folos.

Al doilea tip de terapie, mai putin comuna insa, presupune ca pacientul sa infrunte una dintre cele mai infricosatoare situatii fara a apela gradat la o astfel de tehnica. Aceasta abordare ar putea fi utilizata atunci cand un pacient trebuie neaparat sa zboare cu avionul sau sa lucreze intr-o cladire foarte inalta prevazuta cu geamuri. Totusi, starea inimii unui pacient trebuie sa fie una adecvata, altfel reactia la frica se poate agrava.

Alte tratamente

Antidepresivele prescrise de un medic specialist, precum si tranchilizantele, pot ajuta la controlul simptomelor legate de fobie. Trebuie totusi sa fiti pusi in tema si cu efectele secundare care pot aparea, precum dependenta. Familia si prietenii reprezinta o parte foarte importanta in tratamentul acestei fobii. Desi poate parea ciudat, exista foarte multi oameni care traiesc cu frica zi de zi, se confrunta cu tot felul de fobii, insa acestea pot fi invinse cu ajutor specializat.

Ruxandra Raica

Sursa: www.essortment.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.