Pentru unii, perfectiunea este un simplu cuvant din dictionar, care nu are un corespondent in planul realitatii concrete. Pentru altii, insa, este o realitate dezirabila, ce presupune insusirea de a fi perfect sau desavarsit atunci cand unele lucruri – de la cele mai simple la cele mai complexe – trebuie realizate, uitand totusi scopul final.
Pentru cea de-a doua categorie, lucrurile nu sunt deloc usoare, pentru ca pentru a fi atinsa ca stare sau insusire, perfectiunea presupune un excedent de aproape orice: rigoare, munca, rabdare, planificare, ordine, aliniere, perseverenta, reverificare, timp, dar si foarte multa neliniste, nehotarare, amanare, exigenta cu sine si cu ceilalti – uneori pana la sufocare sau conflict iremediabil.
Apreciati, dar greu de suportat
Perfectionistii sunt foarte apreciati, mai ales in formele lor moderate, pentru felul foarte ordonat, bine organizat, evitand sa lase totul la intamplare. Ei ajung sa-i inspire si sa trezeasca admiratia celorlalti prin felul lor de a fi. Ei pot aduce o reala valoare in proiectele in care sunt implicati, ca parte a unei echipe mai extinse, pentru ca intotdeauna vor fi cei care se vor asigura ca lucrurile sunt bine facute, nu lasa nimic la intamplare si sunt atenti la cele mai neinsemnate detalii.
Pe de alta parte, in relatiile cu ceilalti, mai ales in cele personale sau casnice, unde limitele sunt mai vagi, pot ajunge sa fie foarte complicati si dificil de gestionat din cauza exigentelor inalte, care nu suporta amanare si nici nu pot fi negociate. Dar poate si dintr-un sentiment constant de a-i transmite celuilalt ca nu este in stare sa faca ceva bine pana la capat.
Exigent cu sine, dar si cu ceilalti
Perfectionistul ajunge sa traiasca si sa-si asume sentimentul responsabilitatii pentru ca totul sa fie perfect. Astfel, ajunge sa desconsidere abilitatile celorlalti de a face ceva, motiv pentru care se instituie ca un veritabil supervizor voluntar, incepand sa verifice daca un lucru a fost sau nu bine facut, pentru ca, de fapt, sa-si exprime astfel nemultumirea si sa nu poata sa aprecieze munca altcuiva.
Perfectionistul este exigent cu sine, dar si cu ceilalti. Daca ceilalti insa se pot debarasa de aceste standarde pe care le vad absurde, perfectionistul nu poate functiona in afara standardelor, pentru ca doar acest lucru ii aduce linistea interioara.
Hobby-uri care va imbunatatesc sanatatea
Ce este de facut
- Rigoare si ordine. Sa le aratam aprecierea pentru rigoare si ordine, dar totodata sa accentuam ca mai bine de atat nu se poate, pentru ca in acest fel sa deprinda echivalentul „perfectiunii” si sa vada ca are toate motivele sa fie multumit si linistit.
- Anticipare si planificare. Sa le respectam nevoia de anticipare si de a planifica totul din timp, pentru ca imprevizibilul si improvizatia sunt doua surse de neliniste majore, la care se adauga orice urgenta sau eveniment surpriza. De altfel, evenimentele surpriza, chiar si in forma lor placuta, sunt nedorite.
- Limitarea exagerarilor. Pentru ca in raport cu ceilalti au o tendinta vizibila de a exagera in cele mai marunte lucruri, pentru atingerea perfectiunii, in astfel de situatii este un moment bun sa puneti limite cu tact, pastrand in minte ideea ca ei au cele mai bune intentii.
- Predictibilitate. Mai ales in relatiile personale, cultivati ideea predictibilitatii. Aceasta este foarte utila mai ales atunci cand unele lucruri nu se intampla asa cum ati stabilit de comun acord – cum ar fi in cazul unei intarzieri, nerespectarii unei intelegeri, chiar mai putin importante, din motive obiective. De altfel, pentru a nu scadea considerabil in ochii lor, este de preferat sa nu va abateti de la planuri, iar daca anticipati ca lucrurile nu se intampla ca in planificarea initiala, anuntati din timp decalajul.
Sfatul specialistului
Pentru ca perfectiunea nu este un simplu cuvant din dictionar si pentru ca ea este luata foarte in serios, este recomandat ca asteptarile de la cei care sunt preocupati ca totul sa iasa perfect sa fie mai reduse, cu termene devansate anticipat. Prin natura lor, vor face lucrurile peste asteptari.