Revista care te menține sănătos

Chirurgie plastică

Cum să gestionăm și să tratăm cicatricile cheloide

Oana Zaharia; Surse: mayoclinic.org, healthline.com, aad.org familydoctor.org
27 iunie 2024
Share
Cum să gestionăm și să tratăm cicatricile cheloide

O cicatrice cheloidă apare, de obicei, la câteva săptămâni până la câțiva ani după ce v-ați lezat sau rănit pielea, în urma unei tăieturi sau arsuri sau dacă ați suferit de acnee. Atunci când pielea este rănită, peste rană se formează un țesut fibros sau cicatricial care are scopul de a repara și proteja rana. În unele cazuri, țesutul cicatricial suplimentar crește, formând excrescențe netede și dure numite cicatrici cheloide. Nu e periculos, din punct de vedere medical, să aveți cicatrici cheloide, dar unele persoane vor să le elimine din motive estetice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Elasticizing Ulei îngrijire piele sensibilă, inelastică, cu cicatrici. Reface elasticitatea pielii uscate şi deshidratate. Poate fi folosit în sarcină în combinaţie cu Rilastil Stretch Marks fiole (antivergeturi). Ajută şi la îmbunătăţirea aspectului cicatricilor.

Cicatrici cheloide. Ce sunt?

O cicatrice cheloidă este o cicatrice groasă și în relief. Aceasta poate apărea oriunde aveți o leziune a pielii, dar de obicei se formează pe lobul urechilor, umeri, obraji sau piept. Dacă sunteți predispus la apariția cheloidelor, s-ar putea să le aveți şi în alte zone.

Cicatrici cheloide se formează atunci când organismul produce o cantitate excesivă de colagen în timpul procesului de vindecare a unei răni sau al unui traumatism. Această supraproducție de colagen duce la formarea unei cicatrici cheloide, adică o cicatrice în relief care se extinde dincolo de limitele rănii inițiale.

Cicatricile cheloide versus alte tipuri de cicatrici

Spre deosebire de alte tipuri de cicatrici, cum ar fi cicatricile atrofice sau hipertrofice, cheloidele nu regresează și chiar pot continua să crească în timp. Acestea au adesea o suprafață lucioasă, netedă și pot fi de culoare roz, roșie sau maro închis.

Se întâmplă mai frecvent să apară cicatrici cheloide la persoanele cu tonuri de piele mai închise la culoare și se crede că sunt influențate de genetică, deoarece tind să se transmită din generație în generație. În plus, factori precum traumatisme ale pielii, intervenții chirurgicale, piercing-uri, arsuri sau acnee pot declanșa apariția de cicatrici cheloide la persoanele predispuse.

cicatrici cheloide, cicatrice cheloida, cicatrici, cheloid,

Cicatrici cheloide, cum să le recunoaşteţi

O cicatrice cheloidă se poate forma în decurs de câteva luni sau ani de la leziunea care a provocat-o. Iată cum puteţi recunoaşte cicatricile cheloide:

  • cicatrice groasă, neregulată, de obicei pe lobul urechii, umeri, obraji sau mijlocul pieptului;
  • piele lucioasă, fără păr, cu umflături, în relief;
  • dimensiunea cicatricii depășește suprafața leziunii;
  • textura variată, de la moale la fermă sau cauciucată;
  • roșiatică, maro sau violacee, în funcție de culoarea pielii persoanei afectate;
  • mâncărime;
  • disconfort.

Cicatrici cheloide. Cauze

Experții nu înțeleg pe deplin care sunt cauzele cicatricilor cheloide. Dar cei mai mulți sunt de acord că este probabil o disfuncție a procesului de vindecare a rănilor. Principalul factor care cauzează cicatrici cheloide e o producție prea mare de colagen în piele. Riscul de dezvoltare a cicatricilor cheloide crește la:

  • persoanele de origine sud-asiatică, chineză, africană;
  • persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani;
  • femeile însărcinate;
  • persoanele care au mai avut o cicatrice cheloidă înainte;
  • persoanele care au avut cicatrici cheloide în familie.

Tratamente pentru cicatrici cheloide

Există anumite tratamente care pot reduce vizibilitatea cheloidelor. Înainte de a consulta un dermatolog, este recomandat să vă gândiți care sunt așteptările dumneavoastră de la tratament. Aceste întrebări vă pot ajuta:

  • E important pentru dumneavoastră să reduceți durerea sau mâncărimea resimțită în zonă?
  • Vă interesează să obțineți un aspect mai neted al cicatricilor?
  • Dacă aveți cicatrici cheloide pe ureche, obiectivul dumneavoastră principal e să purtați din nou cercei?

Aceste informații pot ajuta doctorul să recomande tratamentul potrivit pentru nevoile dumneavoastră. Opțiunile de tratament pentru cicatrici cheloide includ:

  • Intervenţii chirurgicale. Deși aceasta poate părea o soluție permanentă, este important de știut că aproape 100% dintre cicatricile cheloide operate se refac după câțiva ani. Pentru a scădea riscul de revenire a unei cicatrici cheloide post-operație, unora dintre pacienți li se administrează injecții cu corticosteroizi înainte de intervenţie.
  • Injecții cu corticosteroizi sau alte medicamente. Acestea sunt injectate în cicatricile cheloide și ajută la reducerea lor. Între 50 și 80% dintre cicatricile cheloide își reduc dimensiunile după injecții. Totuși, multe dintre ele cresc la loc în cel mult cinci ani.
  • Folii de silicon. Realizate din silicon de calitate medicală, aceste folii pot ajuta la aplatizarea unui cheloid. Ele pot fi aplicate și după o leziune pentru a preveni apariția unei cicatrici cheloide.
  • Creme retinoide. Acestea conțin derivați ai vitaminei A și sunt utilizate uneori în tratamentul pentru cicatrici cheloide. Ele acționează prin promovarea reînnoirii celulelor și a sintezei colagenului, ceea ce poate ameliora aspectul țesutului cicatricial.
  • Crioterapia. În cazul unor cicatrici cheloide mici, acestea se pot îngheța cu azot lichid. E posibil să fie necesare mai multe ședințe. Crioterapia poate avea efecte secundare precum sunt bășicile, durerea și pierderea culorii pielii în zonă (hipopigmentare).
cicatrici cheloide, cicatrice cheloida, cicatrici, cheloid,
  • Tratamentul cu laser. Pentru aplatizarea unor cicatrici cheloide mai mari se pot face câteva ședințe cu laser. Această metodă s-a dovedit utilă atât în ameliorarea mâncărimilor, cât și în estomparea cheloidelor. Medicul poate recomanda combinarea terapiei cu laser cu injecții cu cortizon.
  • Radioterapie. Radiațiile cu raze X de nivel scăzut pot contribui la micșorarea sau minimizarea țesutului cicatricial. E posibil să fie necesare mai multe ședințe. Posibilele efecte secundare ale radioterapiei sunt complicațiile cutanate și, pe termen lung, cancerul.
  • Ligatură. În jurul unei cicatrici cheloide se poate lega un fir de ață chirurgicală, care va tăia treptat în cicatrice, ceea ce poate determina căderea acesteia. Va trebui să legați un nou fir chirurgical în jurul cicatricii la fiecare două-trei săptămâni.

Cicatrici cheloide, măsuri de prevenire

E greu să preveniți formarea de cicatrici cheloide, pentru că acestea sunt influențate de predispoziția genetică și de caracteristicile individuale ale pielii. Totuși, există câteva strategii care pot reduce riscul de formare a cheloidelor:

  • Evitați traumele inutile provocate pielii, precum tatuaje, pierce-uri sau alte intervenții chirurgicale de natură estetică.
  • Îngrijiți-vă corespunzător orice rană. Păstrați zona curată și acoperită cu pansamente sterile pentru a asigura o vindecare optimă și a scădea riscul apariției unor cicatrici anormale.
  • Hidratați-vă. O piele elastică și hidratată este mai puțin expusă riscului de cicatrici cheloide.
  • Folosiți protecție solară. Protejați-vă pielea împotriva expunerii excesive la soare prin utilizarea de cremă de protecție solară și purtarea de îmbrăcăminte de protecție, deoarece radiațiile UV pot exacerba aspectul unei cicatrici cheloide existente și pot crește riscul de formare a altora noi.
  • Intervenție timpurie. Dacă sunteți predispus la apariția cheloidelor, solicitați sfatul medicului imediat după leziuni, pentru a scădea riscul de formare a unor cicatrici cheloide.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.