La varsta de 40 de ani, tot mai multe persoane tind sa fie mai stresate si sa sufere de anxietate din cauza unui stil de viata agitat si a anumitor probleme. In aceste situatii, somnul este primul afectat. In consecinta, un somn insuficient sau necalitativ poate duce la accentuarea anxietatii sau la aparitia altor afectiuni, precum obezitatea, oboseala cronica sau depresia.
Dupa varsta de 30 de ani, exista un declin al somnului ce progreseaza. Atat barbatii, cat si femeile se confrunta cu tulburari de somn odata cu inaintarea in varsta, precum insomnia. Aceasta se manifesta prin incapacitatea de a adormi sau dificultatea de a adormi la loc. Iata cateva metode cu ajutorul carora puteti avea un somn linistit dupa varsta de 40 de ani.
Terapia cognitiv-comportamentala
De cele mai multe ori, insomnia este in stransa legatura cu anxietatea. In acest caz, terapia cognitiv-comportamentala, efectuata cu ajutorul unui psiholog, va poate ajuta sa ameliorati simptomele anxietatii si, prin urmare, sa va imbunatatiti calitatea somnului.
Acest tip de terapie este benefica si pentru a deprinde anumite obiceiuri sanatoase, precum tehnici de relaxare sau de igiena a somnului.
Indiferent ca optati sau nu pentru terapia cognitiv-comportamentala, este extrem de important sa eliminati orice factor stresant, indiferent ca este vorba despre locul de munca sau viata personala.
Relaxarea – tehnici de combatere a stresului
Meditatia
Este bine cunoscut faptul ca meditatia si alte exercitii mentale de acest tip reduc semnificativ nivelul stresului si al anxietatii. Puteti gasi atat in mediul online, cat si prin intermediul unui specialist, exercitii de meditatie care va pot ajuta sa combateti insomnia, anxietatea, depresia si oboseala.
Metode prin care sa ameliorati simptomele menopauzei
Schimbarile hormonale au un rol major in aparitia tulburarilor de somn, in special in cazul femeilor. Acestea pot aparea si in sarcina, dar sunt mult mai frecvente si au o durata mai mare in cazul femeilor aflate la menopauza. Bufeurile (senzatia de caldura) reprezinta unul dintre principalele simptome ale menopauzei si cauze ale aparitiei tulburarilor de somn, inclusiv intreruperile acestuia.
Este foarte important sa cautati metode de ameliorare a bufeurilor, deoarece temperatura corpului trebuie sa scada pentru a adormi. Discutati cu medicul in legatura cu optiunile de tratament pe care le aveti. Acestea pot include medicamentele antidepresive si terapia cu hormoni. Pe langa acestea, este indicat sa mentineti temperatua locului in care dormiti cat mai scazuta, pentru a evita supraincalzirea.
Apneea in somn
Desi apare mai frecvent la barbati, apneea in somn poate aparea si la femei. Este o afectiune in care, in timpul somnului, respiratia se opreste timp de cateva secunde. Acest lucru este sesizat in special de catre partener, deoarece sforaiti. Sau va puteti trezi dimineata foarte obosit, chiar daca ati dormit mai mult decat suficient.
Apneea in somn netratata are efecte negative nu doar asupra somnului, ci si asupra sanatatii generale. Este important sa o diagnosticati si sa o tratati pentru a evita efectele adverse nedorite.