Unul dintre aspectele care fac grea izolarea este vremea frumoasă. Cu toţii tânjim după o baie de soare încă din toamnă. Iar dincolo de frumuseţea peisajului pus în valoare de lumina soarelui, mai intervine un aspect. Organismul nostru are nevoie de soare pentru a metaboliza vitamina D, substanţă folosită în aproape toate reacţiile chimice din corp, de la reglarea stării de spirit până la creşterea oaselor.
Potrivit National Health Service (NHS), Sistemul de Asistență Medicală de Stat din UK, în perioada octombrie – martie ne putem confrunta cu un deficit de vitamina D. Dacă vom sta în casă toată primăvara şi începutul verii, s-ar putea ajunge la o carenţă şi mai mare decât de obicei.
Cum putem avea un aport suficient de vitamina D în perioada de izolare?
Ei bine, primul lucru de făcut este să profităm de razele soarelui oricând şi oriunde putem. Dacă locuiţi la curte, petreceţi cât de mult timp puteţi afară. În lipsa ei, așezați-vă în fața ferestrei deschise, pentru a vă bucura de beneficiile soarelui. Fereastra trebuie să fie deschisă, deoarece majoritatea sticlei filtrează razele UVB, cele care stimulează organismul să producă vitamina D.
Un alt mod prin care putem obține vitamina D este prin intermediul alimentelor pe care le consumăm. Somonul sălbatic, tonul, macroul, laptele, unele cereale, ciupercile şi ouăle conțin vitamina D2, pe care organismul nostru o poate folosi.
Sfatul NHS este ca toți adulții și copiii cu vârsta peste un an să ia un supliment de vitamina D3 de 10 micrograme în fiecare zi, în special toamna şi iarna, dar şi în această perioadă de izolare.
Pentru susţinere, doza de întreţinere Naturalis Vitamina D3 2000 UI de la Catena.