Indiferent ca sunt pentru sau impotriva gustarilor, majoritatea nutritionistilor sustin importanta celor trei mese pe zi, dintre care micul dejun trebuie sa fie cel mai consistent. Ba chiar unele studii au aratat beneficiile primei mese a zilei asupra capacitatii intelectuale, in special in randul copiilor. Si, totusi, un studiu britanic prezentat recent la Congresul European privind obezitatea ar putea contesta aceasta dogma.
Conform noii cercetari, se pare ca reducerea cu 20-40% a cantitatii alimentelor consumate la micul dejun nu creste consumul la celelalte mese, insa duce la scaderea numarului total de calorii consumate in timpul zilei. Acest lucru se aplica, evident, in randul celor care mananca mult dimineata, micul dejun fiind pentru ei cea mai consistenta masa din zi. Insa atentie: asta nu inseamna sub nicio forma ca trebuie sa renuntati complet la micul dejun.
Susan Jebb si colegii sai de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) au mancat mai putin in fiecare dimineata. Insa nu au modificat continutul meniului (adica participantii la studiu au primit mancare ca de obicei: lapte semi-degresat, omleta, sunca, paine prajita, unt si suc de fructe), ci a variat numai cantitatea primita din fiecare aliment. Pe de alta parte, cine mananca mai putin dimineata are si un aport total de energie scazut. Asadar, se pare ca echilibrul intre cele doua (mult-putin, silueta versus energie) este greu de gasit.
Cristina Ionescu
Sursa: Le Point