Revista care te menține sănătos

ORL

Cum puteti tine sub control secretiile cailor respiratorii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
24 martie 2023
Share
Cum puteti tine sub control secretiile cailor respiratorii

Mucusul este prezent, in mod normal, in organism. Acesta, desi joaca un rol important, poate deveni suparator daca apar anumite modificari de consistenta sau cantitate. Mucusul este produs la nivelul tesuturilor din cavitatea bucala, nazala, sinusuri, gat, plamani si in tractul gastrointestinal. Acesta are rolul de a proteja aceste suprafete, prevenind uscarea. Fara acesta, mucoasa risca sa se usuce si sa se deterioreze.

In plus, mucusul are rolul de a capta substantele nocive, precum bacteriile si praful inainte de a patrunde in corp. Acesta contine anticorpi ce ajuta organismul sa identifice anumiti agenti straini, precum bacteriile si virusurile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis SinuStop; care susţine sănătatea tractului respirator superior, datorită celor 8 extracte naturale pe care le conţine.

Ce modificari ale mucusului pot aparea?

Chiar daca starea de sanatate este buna, organismul produce mucus. Cea mai mare parte a acestuia se scurge la nivelul gatului, fara a fi observata. Insa, exista anumite situatii cand cantitatea de mucus devine deranjanta, in special din cauza modificarii consistentei acestuia.

De exemplu, in contact cu un agent iritant, precum polenul, se secreta in organism o substanta denumita histamina. Acest lucru duce la aparitia stranutului, mancarimilor si a congestiei nazale. Apoi, tesuturile incep sa produca fluide si, din acest motiv, nasul incepe sa curga.

In mod normal, mucusul este incolor. Insa, exista anumite situatii cand isi schimba culoarea. Acesta poate fi verde, galben, rosiatic sau maroniu. De multe ori, colorarea in verde sau galben poate semnifica prezenta unei infectii, dar nu este obligatoriu sa fie vorba despre o bacterie. Atunci cand sunteti racit, sistemul imunitar „trimite” celule pentru a grabi vindecarea. Acestea contin o enzima de culoare verzuie, care poate colora mucusul.

In cazul unei infectii, colorarea mucusului este asociata si cu alte semne si simptome, precum congestia nazala, febra si presiunea la nivelul fetei.

In unele situatii, mucusul poate avea o culoare rosiatica sau maronie, in special atunci cand fortati suflarea nasului si se produce o iritatie la acest nivel. Sangele prezent in mucusul nazal provine, de obicei, de la vasele de sange din cavitatea nazala. O cantitate mica de sange prezenta in mucus atunci cand va suflati nasul nu prezinta motive de ingrijorare. In cantitate mai mare, este necesar sa mergeti la medic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C 1000 mg plus Zinc de la Naturalis, recomandată pentru îmbunătăţirea imunităţii, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Cum puteti ameliora cantitatea de mucus?

Persoanele care sufera de probleme la nivelul sinusurilor si-si sufla nasul in permanenta au cateva metode prin care pot ameliora simptomele. Antihistaminicele (medicamente pentru alergii), antiinflamatoarele si decongestionantele nazale va pot ajuta.

Decongestionantele ingusteaza vasele de sange din cavitatea nazala, reduc fluxul sangvin si, astfel, cantitatea de mucus. Acestea sunt indicate daca sunteti racit, insa nu sunt indicate daca mucusul este gros. In plus, decongestionantele nazale au mai multe efecte adverse, precum ameteala, iritabilitate si cresterea tensiunii arteriale.

Sunteti dependenti de spray-urile nazale? Aflati ce consecinte pot avea

 Antihistaminicele blocheaza actiune histaminei, substanta produsa in timpul alergiilor, ce determina curgerea nasului si congestia. Efectele adverse ale antihistaminicelor includ uscarea gurii, ametelile si durerile de cap.

Pentru fluidizarea si facilitarea eliminarii mucusului de la nivelul cavitatii nazale si al plamanilor se recomanda administrarea de expectorante. Acestea se vor lua conform indicatiilor medicului. Posibilele efecte adverse ale acestora includ ameteala, durerea de cap, greata si varsaturile.

O alta posibilitate de a elimina mucusul este irigarea nazala. Aceasta se efectueaza cu ajutorul serului fiziologic sau cu apa calda si racita, in care adaugati putina sare. Acest procedeu, insa, nu trebuie efectuat abuziv. Irigarea nazala in exces poate duce la scaderea capacitatii de aparare contra infectiilor.

Daca aveti si alte simptome asociate cu o cantitate mare de mucus, precum ameteli, febra, greata, varsaturi, este recomandat sa mergeti la medic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.