Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Cum puteti reduce riscul de accident vascular cerebral

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
5 ianuarie 2022
Share
Cum puteti reduce riscul de accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta o problema de sanatate majora, fiind principala cauza de dizabilitate in randul populatiei. Foarte multe dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin interventii asupra factorilor de risc influentabili.

Cu toate acestea, varsta ramane unul dintre principalii factori de risc ai AVC care nu pot fi modificati. Aflati prin ce metode puteti preveni aparitia accidentului vascular cerebral.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Controlati-va tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta principalul factor de risc controlabil pentru accidentul vascular cerebral si alte afectiuni cardiovasculare, atat la femei, cat si la barbati. Mentinand tensiunea arteriala in limite normale, reduceti efectele negative pe care aceasta le are asupra aparatului cardiovascular si a rinichilor.

Tulburarile de ritm cardiac

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac asociata cu un risc crescut de aparitie a accidentului vascular cerebral. Principalele simptome includ: palpitatii, stare de slabiciune si dispnee (greutate in respiratie). Specialistii recomanda monitorizarea periodica a pulsului, pentru a putea depista la timp o eventuala tulburare de ritm.

Mentineti o valoare normala colesterolului

Nivelul ridicat al colesterolului contribuie la formarea de placi de aterom care pot infunda arterele. Un nivel ridicat de colesterol poate determina aparitia unor evenimente cardiace (infarct) sau vasculare (accident vascular cerebral). Atunci cand efectuati periodic analize de control al colesterolului aveti toate sansele sa va mentineti sanatatea arterelor.

Tineti glicemia sub control

Persoanele care sufera de diabet zaharat au un risc de pana la patru ori mai mai mare de accident vascular cerebral fata de persoanele care nu au diabet zaharat. Un nivel crescut al glicemiei poate afecta inima, vasele de sange, rinichii, ochii si fibrele nervoase.

Cum puteti reduce riscul de accident vascular cerebral

Faceti exercitii fizice

O viata activa inseamna si o viata sanatoasa. Exercitiile fizice sunt asociate cu scaderea in greutate, micsorarea tensiunii arteriale, imbunatatirea calitatii vietii si cresterea duratei de viata.  Riscul de accident vascular cerebral este mai redus in randul persoanelor care fac exercitii fizice.

Pericolul din farfurie: sarea in exces

Dieta saraca in grasimi si sare

Aceasta este una dintre armele cu care puteti lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Reduceti cantitatea de sare si grasimi, obligatoriu. O dieta sanatoasa creste sansele de a avea o inima sanatoasa si de a ne mentine starea de sanatate. Un regim alimentar echilibrat inseamna un consum crescut de fructe si legume proaspete, fructe de mare si o cantitate scazuta de sare si grasimi.

Slabiti daca aveti kilograme in plus

Obezitatea si complicatiile legate de aceasta, precum hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, cresc riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral. Incercati sa nu consumati mai mult de 1.500-2.000 de calorii zilnic. Nu in ultimul rand, faceti miscare.

Renuntati la fumat

Persoanele fumatoare au un risc mai mare fata de nefumatori de a dezvolta boli cardiovasculare. Daca fumati, cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru sanatatea dumneavoastra, dar si a celor din jur este sa renuntati la fumat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.