Osteoporoza este cea mai frecventa boala a oaselor si afecteaza aproape jumatate dintre femeile aflate la postmenopauza. Este o afectiune silentioasa, deoarece nu prezinta semne si simptome, iar unele fracturi (de exemplu, ale coloanei vertebrale), nu prezinta simptome.
Daca ati fost diagnosticata cu osteoporoza, este necesar sa va monitorizati densitatea osoasa prin investigatii speciale (DXA) pentru a observa progresia acestei afectiuni. Insa, cel mai important lucru este sa preveniti eventualele fracturi. Iata cum puteti face acest lucru:
Faceti exercitii fizice
Exercitiile fizice regulate imbunatatesc echilibrul si flexibilitatea. In plus, acestea mentin oasele mai puternice si mai dense. Acest fapt scade sansa de a cadea si de a suferi o fractura. Este necesar sa optati pentru exercitii fizice usoare, care nu pun tensiune asupra oaselor si articulatiilor, precum yoga, inot, ridicarea de greutati sau exercitiile de gimnastica usoare.
Iluminati corespunzator locuinta
Asigurati-va ca locuinta este iluminata corespunzator pentru a evita impiedicarea in intuneric si caderea. Puteti opta pentru lampile cu senzori care se aprind pe masura ce mergeti prin casa.
Purtati incaltaminte adecvata
Incaltamintea aleasa este foarte importanta pentru a evita alunecarile si, astfel, caderile. Optati pentru incaltaminte cu talpa antiderapanta, chiar si pentru papucii de casa. Evitati sa purtati doar sosete sau papuci de marime mare, in special pe suprafetele neacoperite si alunecoase.
Adaugati cateva accesorii in baie
Instalati bara de sustinere langa toaleta si cada de baie pentru a va putea sprijini atunci cand va asezati si ridicati. Puneti pe jos si in cada de baie covorase antiderapante pentru a evita alunecarea pe gresie sau in cada.
Adaugati siguranta pasilor pe care ii faceti
Asigurati-va ca scarile din casa nu sunt alunecoase si ca aveti bara de sustinere. In plus, daca aveti covor peste acestea, este recomandat sa le prindeti bine (prin lipire, de exemplu) pentru a nu aluneca.
Toate covoarele din casa trebuie sustinute bine. Adaugati elemente antiderapante sub acestea sau lipiti-le cu banda dublu adeziva special destinata acestui lucru.
Faceti ordine in casa
Cu cat aveti mai putine lucruri pe jos, cu atat sunteti mai in siguranta. Asigurati-va ca ascundeti cablurile sub protectii speciale sau ca sunt departe de zona pe unde mergeti. Folositi dispozitive wireless daca aveti posibilitatea. Evitati sa puneti pe jos reviste, plante sau alte obiecte, in special in mijlocul camerelor.
Tineti elementele si obiectele pe care le folositi in mod frecvent intr-un loc pe care il puteti accesa usor. Nu le depozitati pe rafturi prea inalte sau prea joase. Daca, insa, trebuie sa luati un obiect aflat prea sus, rugati pe cineva sa va ajute sau improvizati o „unealta” cu care puteti apuca acel obiect. Aceasta metoda este mai utila decat sa va urcati pe un scaun.
Fiti atent pe unde pasiti si unde va asezati
Utilizati scaune putin mai inalte cu ajutorul carora va puteti aseza si ridica mai usor. Sau adaugati o perna peste scaunul pe care il folositi de obicei. Daca patul este prea inalt sau prea jos, optati pentru o saltea de o inaltime potrivita, care sa va faciliteze accesul.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie