Cele mai multe persoane nu au grija de vezica urinara pana in momentul in care apar anumite probleme. Aproximativ o treime dintre persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 70 ani sufera de incontinenta urina.
Incontinenta urinara este o afectiune stanjenitoare, ce poate duce la izolarea de anumite activitati, in special fizice, ceea ce poate favoriza aparitia obezitatii. Aflati cum puteti mentine sanatatea vezicii urinare si cum puteti preveni sau ameliora simptomele incontinentei urinare.
Mentineti greutatea corporala in limite normale
Kilogramele in plus pun presiune pe vezica urinara. De aceea, este necesar sa scapati de acestea. Exercitiile fizice adecvate si dieta echilibrata, bazata pe fructe si legume, pot preveni aparitia incontinentei urinare, precum si a obezitatii.
Utilizati medicamentele cu precautie
Exista cel putin 300 de medicamente diferite care pot cauza sau inrautati incontinenta urinara, de la diuretice pana la opioide. Insa, acest efect advers nu trebuie sa va faca sa renuntati la tratamentul pe care il luati pentru alta afectiune, potential mai severa. Cel mai important lucru este sa discutati cu medicul pentru a va recomanda alte medicamente care sa nu afecteze vezica urinara.
Aveti grija la lichidele consumate
Berea, cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase si oricare alte bauturi ce contin alcool sau cofeina pot stimula activitatea vezicii urinare. Cheia este consumul acestora cu moderatie. Insa, nu este recomandat sa consumati putine lichide; acest lucru poate duce la concentrarea urinei si la constipatie. Ambele pot irita vezica urinara si pot cauza incontinenta. Este recomandat sa consumati doi litri de lichide sanatoase pe zi: apa, supe si sucuri naturale.
Evitati alimentele iritante
Unele alimente pot inrautati incontinenta urinara in unele cazuri. Evitati ciocolata si alte surse de cofeina, precum si alimentele picante sau acide (rosii, citrice), deoarece pot irita tractul urinar si pot duce la pierderi de urina involuntare.
Renuntati la fumat
Fumatul este nociv pentru intreg organismul, inclusiv pentru vezica urinara. Acesta o irita si poate duce la incontinenta urinara. De asemenea, si tusea cronica favorizata de fumat poate duce la pierderi de urina involuntare.
Preveniti infectiile urinare
Infectiile urinare pot cauza incontinenta temporara, deoarece bacteriile ce invadeaza vezica urinara slabesc musculatura uretrei. O infectie urinara nu declanseaza intotdeauna incontinenta, insa poate aparea in cazul persoanelor predispuse la aceasta.
Goliti-va vezica urinara inainte si dupa contactul sexual, pentru a diminua riscul de infectie urinara. De asemenea, consumati suc de merisor imediat cum observati anumite simptome, pentru a limita cresterea bacteriana din tractul urinar.
Evitati constipatia
Mentinerea tranzitului instestinal printr-un aport suficient de fibre si lichide poate sprijini si functia vezicii urinare. Constipatia poate pune presiune pe vezica urinara si poate duce la incontinenta.
Luati in considerare optiunile de nastere
Nasterea pe cale vaginala este o cauza frecventa de incontinenta urinara. Utilizarea forcepsului poate fi traumatizanta pentru intreaga zona perineala, iar femeile care au avut un numar crescut de nasteri au un risc mai mare de incontinenta. Epiziotomia (o incizie mica efectuata intre vagin si anus) ar trebui evitata pentru a proteja muschii pelvini.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie