Articulatiile reprezinta conexiunile dintre doua oase. Impreuna cu structurile inconjuratoare, acestea va permit sa indoiti genunchii si coatele, sa va aplecati, sa intoarceti capul si sa va miscati degetele. Cartilajul si lichidul sinovial impiedica frecarea oaselor intre ele.
Insa, varsta inaintata, traumatismele si chiar ridicarea de greutati pot duce la degradarea cartilajului. Acest fenomen duce, in timp, la lezarea articulatiilor si la aparitia artritei. Cea mai buna metoda de a mentine sanatatea articulatiilor este reprezentata de pastrarea stabilitatii si a fortei muschilor, ligamentelor si oaselor.
Pastrati o greutate corporala normala
O greutate normala, mentinuta printr-un stil de viata sanatos, este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru sanatatea articulatiilor. Kilogramele in plus slabesc articulatiile genunchilor, soldurilor si spatelui. Reducerea greutatii corporale scade presiunea de la nivelul acestor articulatii si va ajuta sa evitati anumite leziuni. Cercetatorii au aratat ca fiecare kilogram in plus aduce de patru ori mai multa tensiune asupra genunchilor.
Construiti masa musculara pentru a sustine articulatiile
Muschii puternici ofera suport articulatiilor. Daca nu aveti suficienta masa musculara, articulatiile coloanei vertebrale, soldurilor si genunchilor pot fi afectate. Exercitiile speciale pentru acest lucru va ajuta sa va cresteti masa musculara si sa mentineti ligamentele inconjuratoare puternice. Apelati la un trainer profesionist pentru indrumare. In acest fel, veti invata cum sa efectuati aceste exercitii corect.
Adoptati o postura corecta
O postura incorecta nu este benefica pentru articulatii. Daca adoptati o pozitie dreapta, va protejati articulatiile de la nivelul gatului pana la cele ale genunchilor. De asemenea, aceasta va ajuta si la protejarea articulatiilor soldurilor si ale spatelui. Nu uitati sa adoptati o postura corecta si atunci cand carati greutati sau cand le ridicati.
Aplicati gheata
Gheata este un excelent tratament pentru ameliorarea durerii articulatiilor. Aceasta ajuta si la ameliorarea articulatiilor umflate. Daca aveti dureri, aplicati local gheata invelita intr-un prosop timp de 20 de minute. Nu aplicati niciodata gheata direct pe piele.
Faceti exercitii fizice
Exercitiile fizice va ajuta sa va mentineti o greutate corporala normala, dar si sa scapati de kilogramele in plus. Activitatile fizice care cresc rata cardiaca (precum aerobicul) pot reduce umflarea articulatiilor. In loc de exercitiile ce pun presiune la nivelul articulatiilor, optati pentru inot sau ciclism. De asemenea, evitati statul prelungit. Sedentarismul favorizeaza aparitia durerilor de articulatii si le accentueaza. Schimbati pozitiile frecvent, iar daca aveti o munca de birou, faceti pauze regulate si mergeti la o scurta plimbare.
Consumati alimente care mentin sanatatea articulatiilor
O dieta sanatoasa este benefica pentru articulatii, deoarece ajuta la intarirea oaselor si muschilor. Pentru oase, asigurati-va ca aveti un aport suficient de calciu in fiecare zi. Alimentele bogate in calciu includ lapte, iaurt, broccoli si alimente fortificate, precum soia si laptele de migdale. Daca aceste alimente nu va aduc o cantitate suficienta de calciu, discutati cu medicul in legatura cu suplimentele de calciu.
Pentru muschi trebuie sa consumati suficiente proteine. Cantitatea exacta de care aveti nevoie depinde de varsta, sex si de cat de activ sau sedentar sunteti. Cele mai bune surse de proteine includ carnea, fructele de mare, fasolea, legumele, produsele de soia si oleaginoasele.
Pentru absorbtia calciului, organismul are nevoie de vitamina D. De aceea, este important sa va asigurati ca aveti un aport suficient si de vitamina D. Lactatele, cerealele, laptele de soia si de migdale sunt fortificate cu vitamina D. Daca o dieta corespunzatoare nu este suficienta, consultati un medic in legatura cu suplimentele alimentare pe care le puteti lua.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie