Indiferent de varsta, gripa si raceala pot fi contactate prin intermediul persoanelor bolnave, in special din cadrul spatiilor publice. Evitarea persoanelor bolnave reprezinta cea mai buna metoda de aparare impotriva infectiilor, insa si intarirea sistemului imunitar joaca un rol la fel de important.
Pe masura ce inaintati in varsta, sistemul imunitar are tendinta de a slabi, iar intarirea acestuia este esentiala. Iata cum puteti face acest lucru, in functie de varsta:
Daca aveti varsta de 30+ ani:
Limitati alcoolul si zaharul
Viata la varsta de 30+ inseamna intemeierea unei familii, cladirea unei cariere, precum si mentinerea activitatilor sociale. Aceste lucruri au ca rezultat mese pe fuga si gustari pline cu zahar, nesanatoase. Zaharul continut de o bautura carbogazoasa poate slabi sistemul imunitar cu pana la 30% in trei ore. Acesta imobilizeaza unele celule ale sistemului imunitar si slabesc capacitatea acestora de a distruge bacteriile. In plus, consumul excesiv de alcool reduce numarul de celule ale sistemului imunitar produse.
Pe langa evitarea zaharului si a alcoolului, este necesar si sa inlocuiti dulciurile cu alimente bogate in fibre, precum ovazul sau merele. Fibrele sunt, de fapt, niste probiotice care au capacitatea de a lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor.
Faceti exercitii fizice intr-un mod corect si nu exagerati
Exercitiile fizice aduc buna dispozitie si un corp armonios. Insa, excesul poate duce la slabirea sistemului imunitar. Studiile au aratat ca exercitiile fizice moderate ajuta celulele implicate in imunitate sa circule mai rapid la nivel sanguin, eliminand agentii daunatori. Acest efect se acumuleaza, in timp. Optati pentru 20 de minute de exercitii de tip aerobic (jogging, inot, ciclism) asociate cu 15 minute de fitness, de trei ori pe saptamana. In plus, nu uitati de yoga. Aceasta are capacitatea de a elimina stresul si, prin urmare, de a intari sistemul imunitar.
Daca aveti varsta de 40+ ani:
Mergeti la culcare mai devreme
Cele mai multe persoane obisnuiesc sa aiba diferite activitati seara, in loc sa doarma, precum treburi gospodaresti sau uitatul la televizor. Insa, nu trebuie sa uitati faptul ca somnul este mult mai important pentru sanatate si pentru sistemul imunitar, decat acest tip de activitati. Somnul este un proces ce regenereaza organismul, esential pentru lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor. Chiar un “pui de somn” la pranz este benefic. Daca sunteti obosit, nu ezitati s-o faceti, macar timp de 30 de minute, pentru a va reincarca bateriile.
Gasiti noi metode de a va relaxa
Stresul cronic afecteaza, in timp sistemul imunitar, fiind mult mai dificil de a trata o infectie sau o raceala. Cautati diverse metode de relaxare, precum meditatia sau practicarea exercitiilor de respiratie profunda.
Daca aveti varsta de 50+ ani:
Optati pentru antioxidanti
Dupa varsta de 50 de ani, riscul de imbolnavire creste. Pentru a va intari sistemul imunitar, este necesar sa adaugati in dieta mai multi antioxidanti, precum cei continuti de fructele si legumele proaspete si de ceaiuri (negru, verde, alb). Cele mai bune optiuni de legume sunt reprezentate de borccoli, varza si conopida.
Redescoperiti-va viata sexuala
Desi poate parea mai dificil de atins, viata sexuala la aceasta varsta este foarte importanta. Studiile au aratat ca persoanele cu o viata sexuala normala au o cantitate mai mare de imunoglobuline de tip A, anticorpi intalniti in saliva si mucoase, fiind considerati cele mai importante in lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie