Pe masura ce inaintam in varsta, apar diverse semne se imbatranire, unele mai vizibile ca altele. Oamenii imbatranesc diferit si, de aceea, unele persoane pot avea anumite semne de inaintare in varsta mai pronuntate, in timp ce altele pot sa para mult mai tinere.
Iata care sunt cele mai pronuntate semne ale inaintarii in varsta si cum le putem „repara” acasa si la medic.
Parul subtire care se rupe si cade usor
Sarcina si nasterea, anumite medicamente si stresul pot duce la caderea temporara a parului, insa modificarea functiei hormonale ce apare la menopauza poate duce la subtierea permanenta a acestuia.
Acasa: puteti folosi produse cosmetice special realizate pentru parul subtire sau cele impotriva caderii parului. Puteti incerca cu succes si masti pe baza de amestec de uleiuri naturale (de masline, argan, migdale dulci, cocos), pe care sa le tineti minimum 30 de minute sa actioneze.
La medic: intrebati-l in legatura cu ce teste aveti nevoie pentru a diagnostica anumite afectiuni: lupus, afectiuni ale tiroidei sau anemia. Caderea parului este, in unele cazuri, un semn ca ceva este in neregula cu organismul, asa ca nu ezitati sa acordati mai multa atentie acestui aspect.
Ridurile de la nivelul gatului
Acestea sunt inestetice si se pot accentua odata cu varsta.
Acasa: masati pielea gatului cu produse pe baza de peptide, ce ajuta la producerea de colagen. Pentru a distrage atentia de la acestea, purtati bluze cu gulere sau cu imprimeuri ori un colier lung.
La medic: exista tratamente cu laser care imbunatatesc textura pielii, iar botoxul poate netezi liniile fine. De asemenea, tratamentul cu radiofrecventa stimuleaza productia de colagen la nivelul gatului.
Sanii lasati
Pierderea tesutului si a gasimii face ca sanii sa-si piarda din volum si elasticitate. Gravitatia, alaptatul, lipsa unui suport adecvat al sanilor si scaderea nivelului de estrogen, toate duc la lasarea acestora.
Acasa: Stati in fata oglinzii si observati pozitia sanilor, cu umerii drepti. Partea plina a sanilor trebuie sa fie pozitionata la jumatatea dintre coate si umeri. Daca sunt mai lasati decat acest nivel, strangeti bretelele de la sutien sau inlocuiti-l cu unul care ofera un suport mai bun.
La magazin: Cereti sfaturi in legatura cu masura potrivita. Odata ce ati aflat masura, incercati diferite tipuri de sutiene. Daca aveti bustul prea mare, optati pentru sutienele cu efect de micsorare.
Petele cutanate de la nivelul mainilor
Pierderea colagenului duce la micsorarea volumului, ceea ce scoate venele in evidenta. Petele maronii si alte semne incep, de asemenea, sa apara.
Acasa: Aplicati zilnic o lotiune cu protectie solara pentru a preveni prejudiciile aduse de razele UV. De asemenea, nu uitati sa va hidratati atat pe interior cu multa apa, cat si pe exterior cu creme si uleiuri hidratante.
La medic: Tratamentele cu laser pot repara leziunile provocate de soare. Exista si o terapie fotodinamica (bazata pe lumina, folosita special pentru tratarea petelor legate de varsta), ce stimuleaza productia de colagen.
Pielea ridata de la nivelul coatelor si genunchilor
Odata cu inaintarea in varsta, pielea de la nivelul coatelor si genunchilor tinde sa se usuce si sa se rideze.
Acasa: Hidratati pielea cu o crema ce contine lactat de amoniu sau uree. Distrageti atentia de la riduri prin aplicarea de creme de corp autobronzante. Si nu uitati de exfoliere.
La medic: Puteti lua in considerare liftingul sau puteti merge la yoga. Yoga intareste musculatura si articulatia genunchilor si netezeste pielea inconjuratoare.
Liniile fine si ridurile
Pierderea colagenului reduce volumul pielii, cauzand riduri. Miscarile repetate ale muschilor (ras, incruntat) duc la formarea ridurilor de expresie.
Acasa: Asigurati-va ca oferiti tenului substantele de baza: antioxidanti (ce lupta impotriva radicalilor liberi), protectie solara (SPF cel putin 30) si retinoizi.
La medic: Consultati un medic pentru tratametele tipice cu botox si laser.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie