Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cum putem preveni arsurile solare?

2 iunie 2010
Share

Unii dintre noi experimenteaza in timpul sezonului estival si o parte mai putin placuta a expunerii la soare, si anume aparitia arsurilor solare. Aflati cum putem preveni arsurile solare intr-un mod eficient.

Cel mai important lucru este sa limitam pe cat posibil expunerea la soare intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza. Atunci cand acest lucru nu se poate, este indicat sa folosim o crema de protectie solara cu factor de potectie (SPF) adecvat fototipului de piele.

Cu cat SPF este mai mare, cu atat crema este mai eficienta

Sa explicam acesti termeni. SPF (factor de protectie solara) este un indicator care arata cat de eficace este o crema de protectie solara. Cu cat SPF este mai mare, cu atat crema protejeaza mai eficient de arsurile solare. SPF arata cat timp poate sta o persoana expusa la soare fara sa se arda. Daca in mod normal o persoana se arde dupa 12 minute de expunere la soare, utilizand o crema cu un SPF 15, acest timp este prelungit de 15 ori, adica 3 ore.

Fototipul cutanat indica tipul de piele si toleranta la soare. Exista 6 tipuri cutanate:

  • Tipul 1: persoane care se ard intotdeauna si nu se bronzeaza niciodata;
  • Tipul 2: persoane care se ard de obicei si se bronzeaza uneori;
  • Tipul 3: persoane care se ard rareori si se bronzeaza de obicei;
  • Tipul 4: persoane care nu se ard niciodata si se bronzeaza intotdeauna;
  • Tipul 5: pigmentatie constitutiva moderata (mulatri);
  • Tipul 6: pigmentatie constitutiva marcata (negri).

 

Cum se alege crema de protectie solara potrivita?

In zona geografica a tarii noastre predomina fototipul cutanat 3. Cum se alege o crema cu o protectie adecvata in functie de tipul de piele? Pentru tipurile 1 si 2, se recomanda un SPF in jur de 30, pentru tipul 3 este indicat SPF 20, pentru tipul 4, SPF 8-12, pentru tipul 5 este nevoie de SPF 4-8, iar pentru tipul 6, SPF 2-4.

Cremele fotoprotectoare trebuie reaplicate la fiecare 2-3 ore

Exista persoane la care protectia impotriva razelor UV trebuie asigurata cu factorul maxim 50+. Acestea sunt: persoanele cu afectiuni cutanate care sunt agravate de soare (rozacee, lupus, urticarie solara), persoanele care au alunite, cele care au antecedente personale sau familiale de cancer de piele.

Alegerea unei creme cu factor de protectie potrivit nu este totul pentru a preveni arsurile solare. Trebuie aplicata corect. Pentru prevenirea arsurilor solare se recomanda aplicarea cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, apoi reaplicarea la fiecare 2-3 ore, chiar daca pe ambalaj scrie „all day protection” (protectie pentru intreaga zi).

Atentie deosebita trebuie sa acorde persoanele care urmeaza tratamente cu anumite medicamente fotosensibilizante si care au risc crescut de a dezvolta arsuri solare. Pentru copii se recomanda un factor de protectie maxim. Nu folositi creme din anii trecuti si fiti atenti la data expirarii!

Pentru prevenirea arsurilor solare adultii au nevoie de 30 de g crema cu SPF

Exista creme etichetate „very water resistant” (foarte rezistente la apa), ceea ce inseamna ca trebuie reaplicate dupa 90 de minute de stat in apa, sau „water resistant” (rezistente la apa), care ar trebui reaplicate dupa 40 de minute de stat in apa. Este important sa fie aplicate si in cantitate suficienta – pentru un adult de inaltime si greutate medie, aceasta cantitate este in jur de 30 g pentru intreg corpul. Atunci cand aplicati o crema de protectie, nu neglijati nicio zona expusa: nas, urechi, spate etc.

De ce sa tinem cont cand ne dorim protectie solara maxima?

Pe piata exista o sumedenie de creme care protejeaza impotriva arsurilor solare. Cremele ar trebui sa faca parte din gama dermatocosmeticelor, cumparate din farmacii, cu filtru atat UVA, cat si UVB. Protectia maxima este asigurata de lotiunile de protectie cu ecran mineral (oxid de zinc, dioxid de titan), insa au dezavantajul ca pielea ramane alba dupa aplicare. Unele persoane considera ca, daca folosesc creme autobronzante, pot sta la soare fara riscul de arsuri. Multe dintre aceste produse nu au si factor de protectie incorporat, astfel incat nu asigura protectie impotriva UV.

Rosiile si morcovii pot preveni arsurile solare

Unele legume bogate in beta-caroten si licopen (rosiile si morcovii) cresc rezistenta pielii la actiunea UV. Un studiu desfasurat in 2007 pe un grup de voluntari care a consumat rosii zilnic, timp de 10-12 saptamani, a aratat o reducere semnificativa a aparitiei arsurilor solare.

Cele mai importante masuri de prevenire a arsurilor solare sunt cremele cu factor de protectie, imbracamintea adecvata, alimentatia. De asemenea, evitati, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 10.00 si 16.00.

 

Dr. Dumitru Florin,
Medic specialist dermatologie,
Clinica Medicover Pipera,
Telefon programari: 021/310.15.99

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.