Aproximativ jumatate dintre femei pot experimenta crampe in timpul menstruatiei, cel putin o data in viata. In mod normal, crampele menstruale isi fac aparitia dupa un an sau doi de la prima menstruatie si, de cele mai multe ori, acestea se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta.
De obicei, crampele legate de menstruatie apar in momentul in care incepeti sa sangerati si pot dura cateva zile.
Uterul este format in mare parte de muschi. Cu fiecare menstruatie, uterul se pregateste pentru implantarea unui embrion prin cresterea unui strat de tesut, bogat in vase sanguine si nutrienti. Atunci cand corpul realizeaza ca nu exista un embrion, muschii uterului se contracta pentru a impinge in exterior sangele nefolosit si se elibereaza niste substante, denumite prostaglandine.
Cu cat nivelul acestora este mai crescut, cu atat contractiile uterului sunt mai puternice si, in consecinta, durerea mai mare. In cazul multor femei, durerea este ameliorata dupa administrarea de analgezice (medicamente pentru durere), insa pentru unele femei durerea poate fi insuportabila, afectand chiar si calitatea vietii in aceasta perioada.
Iata cum puteti ameliora crampele menstruale
Antiinflamatoarele nesteroidiene. Cea mai usoara cale de a trata crampele este reprezentata de oprirea secretiei de prostaglandine, ce sunt sursa durerii. Antiinflamatoarele nesteroidiene fac acest lucru. Daca incepeti administrarea acestora cu o zi sau doua inainte de menstruatie, inainte de aparitia crampelor, este si mai bine. Inainte de administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, este recomandat sa consultati medicul. Acestea sunt contraindicate la persoanele cu ulcer gastric.
Caldura. Aceasta reprezinta o metoda excelenta si folosita de multe femei, chiar si acum foarte multi ani, pentru a ameliora durerea menstruala. Sunt recomandate baile calde, aplicarea locala de sticle cu apa calda sau, daca nu puteti face aceste lucruri, mai simplu este sa va aplicati plasturi ce contin substante cu efect de incalzire, special facuti pentru ameliorarea durerilor menstruale.
Masajul si exercitiile fizice. Masajul efectuat la nivelul coloanei lombare (a mijlocului) si exercitiile de tip aerobic pot reduce semnificativ crampele si durerea asociate cu menstruatia. Daca nu aveti timp sau posibilitatea sa ajungeti la masaj sau la sala, puteti sa faceti cateva exercitii acasa si sa va masati singura.
Terapia hormonala. Contraceptivele orale pot reduce durerea menstruala si crampele cu pana la 90%. Acestea functioneaza prin tinerea sub control a hormonilor, deci tesutul ce se formeaza inainte de menstruatie va fi mai putin, iar secretia de prostaglandine va fi mai scazuta. Inainte de administrarea acestora, consultati intotdeauna un medic.
Cand trebuie sa mergeti la medic
Daca durerea menstruala si crampele nu se amelioreaza cu niciuna dintre metodele de mai sus, sau daca aveti urmatoarele simptome, consultati un medic:
* Daca ati avut prima menstruatie la o varsta mai inaintata (dupa 20 de ani).
* Daca durerea reapare dupa mai multi ani de cand n-ati mai avut.
* Daca aveti dureri in alte perioade ale lunii, in afara menstruatiei.
* Daca durerile si crampele nu se amelioreaza dupa administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.
* Daca aveti durere in timpul actului sexual.
Durerile din timpul menstruatiei pot fi puternice (uneori foarte mari), insa pot fi ameliorate sau tratate. Daca aveti crampe severe si nu se amelioreaza la metodele descrise mai sus, nu ezitati sa discutati cu un medic.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie