Bolile cardiovasculare reprezinta o cauza principala de deces la nivel global la ora actuala. Fiecare tip de boala cardiaca se poate manifesta cu anumite simptome specifice, insa exista si multe afectiuni cardiace diferite care prezinta semne si simptome asemanatoare.
La aparitia bolilor cardiovasculare contribuie diversi factori de risc. Unii oameni se nasc cu aceste conditii care predispun la boli de inima si accident vascular cerebral, dar majoritatea le dezvolta din cauza unei combinatii de factori, cum ar fi: alimentatia dezechilibrata, lipsa de activitate fizica si fumat, pentru a numi doar trei. Cu cat exista mai multi factori de risc, cu atat creste sansa de a dezvolta boli cardiovasculare. Aflati care sunt cele mai comune boli de inima.
Boala coronariana
Cardiopatia ischemica sau boala coronariana este una dintre cele mai frecvente boli cardiace, determinata de acumularea depozitelor de grasimi, in principal de colesterol, la nivelul peretilor vaselor de sange care iriga inima (arterele coronare). Acest proces poarta numele de ateroscleroza si afecteaza nu numai arterele coronare, ci si celelalte artere din organism. In stadiile initiale, boala poate fi asimptomatica.
In momentul in care placile de aterom devin atat de mari incat blocheaza fluxul sangvin coronarian, apar simptome ca: durere in piept, respiratie dificila (dispnee), oboseala in timpul unui efort fizic. Toate aceste simptome sunt consecinta ischemiei miocardice. Daca placile de aterom se rup, se formeaza un cheag de sange care blocheaza complet fluxul arterial, peretii inimii nu mai primesc oxigen si apare o complicatie grava, infarctul miocardic acut, care poate duce la deces. Consumul scazut al grasimilor de origine animala si tratamentul medicamentos al dislipidemiilor pot preveni sau intarzia instalarea aterosclerozei.
Aritmiile
Sunt tulburari ale ritmului cardiac. Ritmul cardiac poate fi regulat, dar prea lent (bradicardie) ori prea rapid (tahicardie), sau neregulat. Simptomele tulburarilor de ritm cardiac constau in palpitatii, durere toracica sau disconfort, dispnee, senzatie de ameteala, vertij, pierderea starii de cunostinta (sincopa). Un ritm cardiac neregulat apare frecvent la pacientii cu extrasistole (batai suplimentare ale inimii) sau la cei cu fibrilatie atriala.
Fibrilatia este o aritmie totala a inimii, in care aceasta se contracta total neregulat, ceea ce predispune la formarea cheagurilor de sange sau a trombilor in cavitatile inimii. Acesti trombi migreaza mai departe in circulatie si pot duce la accident vascular cerebral, ischemie acuta a membrelor inferioare etc. Pentru prevenirea tulburarilor de ritm se recomanda un consum redus de excitante (cafea, ceai negru, bauturi racoritoare ce contin cofeina, alcool etc.), reducerea stresului emotional, somnul suficient.
Bolile valvulare cardiace
Reprezinta afectiuni ale valvelor, congenitale (de la nastere) sau dobandite in timpul vietii, ca rezultat al procesului de imbatranire si de uzura a valvelor ori al unor procese infectioase care duc la distrugerea lor. Valvulopatiile se trateaza chirurgical, fie prin repararea valvei, fie prin inlocuirea ei in totalitate.
Hipertensiunea arteriala
HTA este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare, cu risc mare de complicatii. La unii pacienti, hipertensiunea arteriala este asimptomatica si nu poate fi diagnosticata decat cu ocazia masurarii tensiunii arteriale fie la domiciliu, fie in cabinetul medical. Valoarea normala a tensiunii arteriale este cuprinsa intre 120 si 140 mm Hg pentru tensiunea arteriala sistolica, respectiv intre 60 si 80 mm Hg pentru tensiunea arteriala diastolica. In cazul unor valori mai mari, se intervine terapeutic prin reducerea consumului de sare si administrarea de medicamente antihipertensive.
Insuficienta cardiaca
Este faza finala de evolutie a majoritatii bolilor cardiovasculare. Pentru a preveni instalarea insuficientei cardiace sau a o intarzia cat mai mult posibil este necesar tratamentul corect al tuturor bolilor cardiovasculare.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar boli interne,
specialist cardiologie
International Pediatric and Family Medical Clinic,
Pipera-Voluntari
www.familyclinic.ro
Tel: 0374200300