Temperaturile ridicate din timpul verii si cele scazute din timpul iernii pot afecta tensiunea arteriala – forta presiunii sangvine asupra peretilor arterelor – in mai multe moduri. Intelegerea impactului temperaturii asupra tensiunii arteriale este esentiala, chiar vitala, pentru persoanele cu hipertensiune arteriala sau alte probleme legate de presiunea sangvina, in special la persoanele in varsta. Medicii recomanda monitorizarea nivelului tensiunii arteriale si, in acelasi timp, constientizarea modificarilor aduse in organism, odata cu modificarile de temperatura.
Vasele de sange ingustate
Potrivit medicilor, tensiunea arteriala creste in timpul iernii si scade in timpul verii, acest lucru intalnindu-se la cei mai multi dintre oamenii care sufera de aceasta patologie. Diametrul vaselor de sange se constricta la temperaturi scazute, determinand inima sa lucreze mai mult pentru a impinge sangele prin vene si artere. Atat valorile sistolice (tensiunea arteriala atunci cand inima se contractra), cat si diastolice (tensiunea arteriala atunci cand vasele de sange nu reusesc sa se relaxeze intre doua batai ale inimii) se maresc in timpul temperaturilor mai reci.
Vremea rece influenteaza varstnicii mai mult decat persoanele tinere. Medicii le recomanda persoanelor in varsta si celor cu tensiune arteriala cronica monitorizarea indeaproape a tensiunii arteriale, in timpul iernii.
Reactiile sistemului nervos simpatic asupra tensiunii arteriale
Vremea rece poate activa sistemul nervos simpatic, care controleaza modul in care organismul raspunde la stres. Temperaturile scazute streseaza corpul, determinand sistemul nervos sa activeze asa numita reactie fight or flight, adica reactia de fuga sau lupta in cazul unui pericol. Corpul reactioneaza cu o varietate de simptome, incluzand dilatarea pupilei, transpiratia excesiva, cresterea ritmului cardiac si cresterea tensiunii arteriale.
Pe de alta parte, temperaturile ridicate pot declansa si ele aceasta reactie, fight or flight, paradoxal, determinand persoanele sa transpire destul de putin spre deloc. Acest lucru duce, de asemenea, la cresterea tensiunii arteriale.
Daca frigul sau caldura produc aceste simptome, persoanele cu hipertensiune ar putea avea nevoie sa solicite asistenta medicala sau, preventiv si indicat, sa aiba un tensiometru acasa, cu care sa isi monitorizeze constant tensiunea.
Deshidratarea – cauza si efect asupra persoanelor cu hipertensiune
Temperaturile ridicate pot determina scaderea tensiunii arteriale, la fel cum poate si creste tensiunea arteriala. Pierderea de apa prin transpiratie influenteaza organismul in diferite moduri, incluzand scaderea volumului sanguin, tensiunea arteriala scazuta si ritmul cardiac rapid. Medicii recomanda monitorizeaza oricarui medicament care produce exces de transpiratie, dar si hidratarea constanta cu lichide.
Pentru a combate deshidratarea, asigurati-va ca aveti un consum adecvat de apa, in timpul exercitiilor fizice sau in timpul oricarei activitati in care se produce transpiratia.
De ce este util un tensiometru in casa, in timpul verii sau iernii? Pentru ca este foarte probabil ca schimbarile bruste de temperatura de afara sa va afecteze sanatatea si calitatea vietii. Un tensiometru portabil de la Sendo va va masura cu precizie tensiunea arteriala, astfel incat monitorizarea sanatatii inimii sa fie simpla si rapida, chiar de acasa sau in plimbarile prin parc.