Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Cum ne recuperam dupa un infarct miocardic

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
17 septembrie 2019
Share
Cum ne recuperam dupa un infarct miocardic

Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de deces la nivel mondial, fiind responsabile de aproximativ 17 milioane de decese pe an. Aparitia afectiunilor cardiovasculare este in stransa legatura cu un proces numit ateroscleroza.

Ateroscleroza este caracterizata prin depunerea unui material bogat in lipide si fibrina pe peretii vaselor arteriale, sub forma de placa de aterom. Aceasta determina ingustarea progresiva si rigidizarea peretilor arteriali pana la obstructia completa si tromboza arteriala, cu aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral. Majoritatea oamenilor supravietuiesc primului infarct miocardic si revin la activitatile obisnuite. Cu toate acestea, in functie de factorii de risc si alte boli asociate, acestia trebuie sa acorde o mare atentie sanatatii, prin schimbarea stilului de viata si urmarea unui tratament cronic.

Cum recunoasteti simptomele infarctului

Debutul infarctului miocardic, fie ca a aparut la o persoana cu angina pectorala, fie ca s-a produs la o persoana aparent sanatoasa, poate fi brusc sau precedat de o serie de simptome. Cele mai comune sunt:

  • Durere toracica anterioara, ce are caracter de arsura, presiune, greutate sau strangere, de intensitate foarte mare, care dureaza mai mult de 20 de minute.
  • Durere sau disconfort toracic anterior, ce iradiaza catre umar, brate, gat, etajul superior al abdomenului.
  • Dificultate in respiratie (dispnee), insotita sau nu de durere toracica anteriora.

Alte simptome:

  • Transpiratii reci
  • Palpitatii
  • Greturi
  • Varsaturi
  • Anxietate
  • Stari de lesin

Infarctul miocardic: 3 simptome subtile in cazul femeilor

secundara_infarct_miocardic_inainte de CE SA FACETI DUPA CE ATI SUFERIT UN INFARCT

Ce sa faceti dupa ce ati suferit un infarct

Infarctul miocardic este o problema de sanatate extrem de serioasa, insa exista si o veste buna, daca putem sa-i spunem asa, pentru cei care au avut un infarct: vor putea face aproape toate acele lucruri pe care obisnuiau sa le faca inainte.

  • In primul rand, trebuie sa incepeti un program de recuperare cardiovasculara, ce va monitoriza tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si ritmul cardiac in timpul unui efort. Recuperarea trebuie initiata cat mai repede de la producerea infarctului miocardic si poate dura pana la cateva luni.
  • Reluati-va activitatile socio-profesionale! In cazul in care desfasurati o activitate profesionala care implica solicitare fizica intensa si un nivel de stres ridicat, este indicat sa luati o pauza sau chiar sa va schimbati locul de munca. Va recomandam sa discutati cu medicul cardiolog despre reluarea activitatilor dumneavoastra zilnice.

10 trucuri pentru o inima sanatoasa

  • Schimbati-va stilul de viata! Prevenirea unui nou infarct miocardic sau aparitiei complicatiilor presupune schimbarea stilului de viata. Specialistii recomanda limitarea consumului de sare, zahar, grasimi animale si alcool, efectuarea exercitiilor fizice de intensitate moderata in fiecare zi, scaderea in greutate.
  • Renuntati la fumat! Tutunul altereaza si ingusteaza vasele de sange, creste nivelul colesterolului si tensiunea arteriala. Fumatorii au un risc de doua pana la patru ori mai mare de a face boala cardiaca ischemica si de sase ori mai mare de a face infarct miocardic, in comparatie cu nefumatorii.
  • Controlati-va periodic! Controalele medicale periodice sunt importante pentru evaluarea stadiului bolii, a eficacitatii tratamentului si pentru prevenirea complicatiilor.

Femeile, in special, au unele particularitati ale durerii de origine cardiaca: poate fi prezenta la nivelul ambelor membre superioare; se instaleaza brusc, uneori fara legatura cu efortul fizic si poate trezi pacienta din somn; poate fi localizata la nivelul maxilarului, mai ales in partea stanga a acestuia.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.