Iarna este in principal un anotimp al bucuriei, dar aduce si o serie de neplaceri, cum sunt afectiunile sistemului respirator, accidentarile, fracturile. Sunt fracturile o problema legata de sezon? Cele mai frecvente intrebari se refera la modalitatile de prevenire, dar si la modul in care le nputem trata si recupera disfunctionalitatea restanta.
Persoanele active si varstnice sunt predispuse la fracturi.
Fractura reprezinta o discontinuitate sau o intrerupere la nivelul unui os, ca urmare a unui traumatism. Pentru producerea unei fracturi este importanta marimea, durata si directia fortelor care actioneaza asupra osului, precum si modul in care acesta este solicitat. Varsta la care apar cel mai des este cea activa, intre 20 si 40 de ani. Incidenta crescuta a fracturilor se intalneste si la persoanele varstnice, din cauza osteoporozei care scade rezistenta osoasa. La copii apar mai rar, datorita elasticitatii oaselor.
Diagnosticul de fractura se stabileste pe baza unor semne de probabilitate si de certitudine, insa nu este posibil fara examenul radiografic.
Tratamentul fracturilor este ortopedic, chirurgical si recuperator
Refacerea continuitatii osoase include patru etape, in continua evolutie: stadiul inflamator, stadiul calusului fibrocartilaginos, stadiul calusului dur (calus osos primitiv) si faza finala a procesului de vindecare a fracturii (remodelarea osoasa). Aceasta etapa dureaza de la cateva luni la cativa ani, realizandu-se sub influenta factorilor mecanici. Recuperarea este decisiva in fracturi. Bine condusa, va duce la insanatosire deplina.
Recuperarea se realizeaza prin fizioterapie si gimnastica medicala
Scopul tratamentului este de a aseza capetele fracturate in acelasi ax, manevra numita reducerea fracturii, pentru a favoriza vindecarea ulterioara corecta. Prin operatie se pune in evidenta fractura, iar capetele acesteia se reasaza si se fixeaza prin metode specifice, cu ajutorul unor tije, suruburi, placi etc., in functie de tipul si localizarea fracturii. Aceasta tehnica poarta numele de osteosinteza. Dupa consolidarea fracturii, materialul metalic utilizat se poate indeparta. De cele mai multe ori, este necesara o perioada de recuperare prin fizioterapie si gimnastica medicala.
Exercitii, consum de vitamine si minerale, bai cu decoct de plante
Va oferim cateva sfaturi practice prin care putem grabi vindecarea unei fracturi tratata ortopedic (aparatul ghipsat). Cu acordul specialistului ortoped, se vor face cat mai multe miscari cu partea de membru care nu a fost imobilizata in ghips. Aceste miscari impiedica atrofierea musculaturii si redoarea articulara, maresc afluxul de sange, grabind formarea calusului si scurtand perioada de recuperare ulterioara. Se recomanda aportul de vitamine din complexul B si vitamina E, expunerea la soare pentru producerea vitaminei D, suplimentarea necesarului de calciu si magneziu, indispensabile producerii de substanta osoasa. Se pot face bai partiale ale segmentului de membru care nu este imobilizat cu decoct de plante, precum radacina de tataneasa, care contin substante ce maresc viteza de formare a calusului.
Un studiu recent a aratat ca exercitiul fizic moderat, precum mersul, se asociaza unui numar mic de fracturi in menopauza. Va recomandam evitarea bauturilor alcoolice si fumatul, deoarece implica risc crescut pentru dezvoltarea osteoporozei, crescand numarul fracturilor.
Modalitati de recuperare: kinetoterapia, balneoterapia, fizioterapia
Cea mai importanta etapa in tratamentul unei fracturi este recuperarea medicala. Dupa saptamani sau luni de stat in ghips sau imobilizare post-operatorie, musculatura este atrofiata, articulatiile prezinta redoare, iar recastigarea capacitatii functionale a membrului accidentat devine o necesitate. Specialistul face recomandarile terapeutice necesare perioadei de recuperare.
- Kinetoterapia sau terapia prin miscare este esentiala si se executa sub indrumarea unui kinetoterapeut, scopul fiind redobandirea tonusului muscular si mobilitatii articulare, recapatarea coordonarii si preciziei miscarilor;
- Balneoterapia este deosebit de utila in recuperarea post-fractura, anumite ape minerale, in special cele clorurosodice, sulfuroase si termale, accelereaza foarte mult procesele de refacere. Va recomandam statiunile Techirghiol, Baile Herculane, Baile Felix, Eforie Nord, Mangalia, Amara, Lacul Sarat;
- Procedurile de fizioterapie (indicate in caz ca nu exista osteosinteza metalica), masajul, aplicatiile externe sau impachetarile pot fi extrem de benefice.
Pentru prevenirea fracturilor si intretinerea sistemului osos, specialistii recomanda o dieta echilibrata, care sa contina cantitatea necesara de calciu si vitamina D, practicarea exercitiului fizic (mersul, alergatul, ridicarea greutatilor mici) si activitatea zilnica adecvata.
Dr. Georgiana-Ozana Tache,
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca,
Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala,
[email protected] 0723.626.28, 021/233.97.27.