Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cum ne protejam ochii vara

28 mai 2013
Share

In sezonul estival, din cauza caldurii, a razelor soarelui si a prafului din mediul inconjurator, pot aparea numeroase probleme oculare. Poate multe persoane nu acorda suficienta atentie protejarii ochilor, insa consecintele sunt foarte frecvente.

Afectiunile care se pot dezvolta sunt:

  • Conjunctivita virala – se manifesta prin roseata ochilor, senzatie de „nisip in ochi” sau usturime, lacrimare abundenta si este contagioasa. Daca suferiti de aceste simptome, incercati sa evitati contactul cu alte persoane, macar pentru cateva zile. De asemenea, trebuie mentinuta o igiena corespunzatoare prin spalarea mainilor si a ochilor cu apa curata. Pastrati batistele si prosoapele doar pentru uz personal. Folositi picaturi de ochi cu antibiotic, dar numai dupa un consult oftalmologic.
  • Blefarita (urcior) – reprezinta infectia glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor si apar semne precum roseata, durere, iritatie, iar la nivelul pleoapei se afla niste cruste. Pleoapa este umflata, si sunt de obicei masiv colonizate cu bacterii (de regula stafilococi). Pentru a scapa de blefarita, este necesara o buna igiena locala, ce se mentine cu o compresa calda, eventual cu ceai de musetel. Medicamentele analgezice si antibioticele ajuta la diminuarea durerii.
  • Sindromul ochilor uscati simptomele acestuia includ mancarime intensa a ochilor, secretie de fluide, roseata si uscaciune a ochilor. Trebuie sa ne spalam ochii foarte bine cu apa curata si mentinuta o lubrifiere cu ajutorul picaturilor de ochi. Se vor purta ochelari de soare de calitate pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui.
  • Ulcerul cornean – reprezinta o infectie si poate fi rezultatul unei complicatii a conjunctivitei sau a utilizarii lentilelor de contact contaminate. Poate fi de origine bacteriana, fungica sau virala. Semnele sale includ durere intensa, roseata, lacrimare, incetosarea vederii, fotofobie (intoleranta la lumina) si un punct alb-galbui pe cornee. Daca banuiti ca aveti o infectie de acest gen, este necesara vizita de urgenta la medicul oftalmolog.

 

Exista 9 trucuri pentru a ne pastra sanatatea ochilor

  1. 1.Realizarea unui consult oftalmologic o data pe an. Este extrem de util pentru prevenirea unor probleme, precum si pentru tratarea celor deja existente. Daca folositi lentile de contact, fiti siguri ca le pastrati intotdeauna curate, iar daca purtati ochelari de vedere, este bine sa fie verificati constant pentru a va asigura o vedere optima.
  2. 2.Mentineti o dieta echilibrata cu fructe si legumebogate in vitaminele A, E si C. De asemenea, este recomandat sa consumati morcovi, bogati in beta-caroten, peste gras (contine acizi Omega-3) sau broccoli.
  3. 3.Aveti grija de sistemul imunitar.Evitati fumatul si consumul mare de alcool si mentineti colesterolul si tensiunea arteriala sub control. Daca suferiti de diabet, faceti controale medicale periodice, intrucat acesta poate afecta sever ochii.
  4. 4.Folositi ochelari de soare cu protectie UV de 95% sau mai mare, care acopera tot ochiul. Purtati palarii, sepci sau umbrele pentru a va proteja de caldura sau vant. De asemenea, acestia trebuie purtati si in cazul practicarii unui sport (inot) sau in cazul manuirii unor unelte de constructie.
  5. 5.Asigurati-va ca aveti intotdeauna mainile curate inainte de a va atinge ochiul.Infectiile incep cu mainile murdare si evitati frecarea ochilor.
  6. 6.Asigurati-va ca aveti o lumina buna atunci cand cititi. Pentru televizor si calculator, folositi ochelari cu protectie speciala.
  7. 7.Faceti exercitii ale ochilor, precum simpla clipire pentru a-i elibera de stres. Aceasta ajuta la lubrifierea naturala a ochilor. Pentru relaxarea si eliberarea tensiunii oculare, stati cu ei inchisi pentru 5 minute sau uitati-va la ceva de culoare verde.
  8. 8.Dupa odihna,spalati-va pe ochi cu apa rece.
  9. 9.Folositipicaturi de ochidaca acestea sunt prescrise de medicul dumneavoastra.

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.