Colonoscopia este indispensabila pentru a identifica posibilele anomalii, pentru a se efectua biopsia, precum si alte proceduri. Tocmai de aceea este nevoie de cateva pregatiri in prealabil.
Nu va faceti griji pentru ca nu este ceva complicat, insa cu trei zile inainte de acest examen trebuie sa va modificati in primul rand alimentatia. Legumele verzi, fructele, carnea grasa, toate acestea trebuie neaparat evitate. Inainte cu 12 ore de a face aceasta investigatie, nu aveti voie sa fumati sau sa mancati.
Cu o noapte inainte trebuie sa beti un lichid care are un gust usor dulceag, destinat curatarii intestinului, dupa care trebuie sa mai beti inca un litru cu cinci ore inainte de procedura. Este vorba despre un praf care se dizolva in apa, prescris de medicul specialist. La fel de important este sa respectati toti acesti pasi, pentru ca, daca intestinul nu este pregatit, procedura trebuie reluata.
Anestezia
Pacientul poate fi internat cu o seara inainte sau chiar in ziua respectiva. Colonoscopia se face de obicei sub anestezie generala, insa una usoara, si se poate face, de asemenea, si sub efectul hipnozei. Medicul gastroenterolog introduce in anus endoscopul, care este echipat cu o camere mica, si pentru ca este flexibil, exploreaza colonul si rectul in cautarea anomaliilor. In cazul in care sunt reperate zone anormale, medicul va preleva o mostra pentru analiza. Daca este vorba de polipi, tumori benigne (care pot degenera), acestea sunt cauterizate. Adesea, aceste formatiuni pot fi foarte mici, insa pot acoperi chiar si peretele intestinului. Colonoscopia dureaza cateva zeci de minute, nu foarte mult.
Ce sa faceti cand ajungeti acasa
Va puteti odihni in propria casa, cu o conditie insa: aceea de nu fi singuri. In general, apare o senzatie de balonare pe parcursul catorva ore. Daca v-au fost indepartati, de exemplu, polipii, pot aparea sangerari care sunt perfect normale. Totusi, daca prezentati dureri in abdomenul inferior, trebuie neaparat sa contactati specialistul. Durerile abdominale, daca sunt importante, pot aparea din cauza unei perforatii intestinale, o complicatie extrem de rara totusi, care necesita insa interventie chirurgicala de urgenta.
O tehnica virtuala
Nu este totusi nevoie de a introduce un endoscop pentru a putea analiza interiorul colonului. Exista o tehnica noua cu ajutorul careia poate fi explorat colonul, care insa nu este utilizata atat de des, deoarece implica expunerea la razele X. Nu este nevoie de pregatirea colonului, dar, din pacate, pe parcursul acestei proceduri nu se poate face biopsie si nici nu pot fi indepartati polipii. Exista, de asemenea, si varianta videocapsulelor care se inghit si care inregistreaza imagini ale tractului digestiv, insa tehnica nu este foarte bine pusa la punct. Este foarte important sa se detecteze principalele probleme pentru a putea fi remediate.
Ruxandra Raica
Sursa: www.topsante.com