Mentinerea sanatatii si a bunei dispozitii sunt importante la orice varsta, si acest lucru nu se schimba doar pentru ca aveti mai multe fire albe de par. Pe masura ce inaintam in varsta, apar multiple schimbari in viata, inclusiv in cariera, familie si schimbari fizice. Modul in care cooperam cu aceste schimbari reprezinta cheia in mentinerea sanatatii. Este foarte important sa ne mentinem sanatatea fizica si emotionala si sa profitam de viata la maximum, indiferent de varsta.
Insa cooperarea cu schimbarile este dificila, indiferent de varsta la care ne aflam. Schimbarile, in mod special care apar la persoanele cu varsta peste 50 de ani, includ plecarea copiilor de acasa, pierderea unor persoane iubite sau a unor prieteni, sfarsitul carierei, declinul starii de sanatate si chiar pierderea independentei. Este normal sa simtiti aceste pierderi. Insa, daca acest sentiment al pierderii este intr-o legatura stransa cu ingrediente pozitive, atunci aveti formula perfecta pentru a va mentine sanatatea pe masura ce inaintati in varsta.
O inaintare sanatoasa in varsta consta in reinventarea periodica a sinelui
Trebuie sa faceti acest lucru pe masura ce treceti de pragul de 60, 70, 80 de ani, chiar si mai mult. Asta inseamna sa fiti in cautarea lucrurilor care va fac placere, sa invatati sa va adaptati schimbarilor, sa ramaneti activi fizic si social si in legaturi bune cu persoanele apropiate. Din pacate, insa, multi dintre noi experimenteaza doar sentimente de anxietate si frica. Ramanem coplesiti de ganduri negative si uitam sa ne bucuram de viata. Adevarul este ca sunteti mai puternic si mai rezistent decat credeti.
Pe masura ce trecem de varsta de 50 de ani vor fi multe perioade atat frumoase, cat si stresante. Este important sa va construiti rezistenta si sa gasiti metode sanatoase pentru a coopera cu provocarile. Aceasta abilitate va va face sa construiti cele mai frumoase amintiri si sa va pastrati perspectivele atunci cand treceti prin situatii dificile.
Modalitati prin care puteti depasi situatiile dificile
- Concentrati-va pe lucrurile pentru care sunteti recunoscator. Cu cat traim mai mult, cu atat pierdem mai multe. Insa, pe masura ce pierdem persoane dragi si lucruri, viata devine si mai pretioasa. Atunci cand incetati sa luati lucrurile ca atare, incepeti sa apreciati si sa va bucurati de ce aveti, chiar mai mult.
- Exprimati-va sentimentele. Probabil ca puteti avea o dificultate in a va arata adevaratele emotii, crezand ca acest lucru va face sa pareti slab de caracter si inadecvat. Insa neexprimarea sentimentelor poate duce la furie, resentimente si depresie. Nu traiti in negare – acceptati situatia prin care treceti. Gasiti metode frumoase prin care sa scoateti sentimentele la iveala, tinand un jurnal sau vorbind cu un prieten.
- Acceptati lucrurile pe care nu le puteti schimba. Multe lucruri in viata nu pot fi tinute sub control. Decat sa va stresati in legatura cu acestea, mai bine va concentrati asupra lucrurilor pe care le puteti controla, precum modul in care alegeti sa reactionati la problemele care apar. Acceptati-va limitele cu demnitate si cu o doza buna de umor.
- Cautati o cale de mijloc. Se spune ca ce nu te ucide te face mai puternic. Atunci cand sunteti fata in fata cu provocarile, incercati sa le priviti ca pe niste oportunitati de dezvoltare personala. Daca propriile alegeri contribuie la o situatie stresanta, reflectati asupra lor si invatati din propriile greseli.
- Luati atitudine in fiecare zi pentru a face fata schimbarilor. Atunci cand va este frica de o schimbare, nu trebuie sa va ascundeti sau sa o ignorati. In schimb, faceti cate un pas mic de fiecare data. Chiar si unul singur va poate creste increderea in sine si va poate aminti ca nu sunteti neputincios.
Ingredientul-cheie in reteta inaintarii sanatoase in varsta dupa 50 de ani reprezinta abilitatea de a gasi un sens si bucurie in viata. Pe masura ce inaintati in varsta, viata se va schimba si veti pierde lucrurile care inainte va ocupau timpul. Insa acest lucru nu reprezinta un obstacol in a merge inainte. Viata la o varsta mai inaintata poate fi perioada perfecta pentru noi aventuri, daca ii veti permite.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie