Pentru a avea picioare frumoase si sanatoase, acestea trebuie ingrijite zilnic. Astfel, in fiecare seara trebuie spalate cu apa calda si sapun, iar apoi hidratate corespunzator cu uleiuri sau crème emoliente adecvate acestor zone. Cel putin o data pe saptamana trebuie facut un gomaj bland, precum si o exfoliere a calcaielor cu pila sau piatra ponce.
Ingrijirea picioarelor nu presupune doar hidratare, ci si indepartarea firelor de par. Insa, inainte de epilare, este bine sa se faca un gomaj bland, fie cu diverse produse, fie cu un prosop aspru, iar apoi sa se aplice substante antiseptice atat inainte, cat si dupa operatiunea in sine, pentru a preveni suprainfectarea. In plus, in cazul epilatului cu laser, este recomandata fotoprotectia zonelor respective. In ceea ce priveste problemele de sanatate, acestea sunt multiple si pot da batai de cap. Aflati cum puteti scapa de ele.
Pe langa ingrijorarile de ordin estetic, ar trebui sa fim atenti in egala masura la igiena pielii, a unghiilor si la conservarea circulatiei sangvine, pentru a ne feri de o serie de afectiuni si complicatii ce pot rupe bariera cutanata, distruge unghiile sau chiar determina tulburari trofice venoase pana la aparitia ulceratiilor cutanate.
-
Calcaie uscate si crapate
Cauzele care pot duce la uscarea si craparea calcaielor sunt: deshidratarea, purtarea incaltamintei decupate in spate, mersul descult, baile fierbinti si agentii duri de spalare, dar si unele afectiuni (obezitate, diabet, psoriazis, eczeme si probleme ale glandei tiroide). Pentru a preveni craparea calcaielor, proces dureros care prezinta risc de infectie, este necesar sa tineti zilnic picioarele in apa calda cu sapun bland timp de cateva minute, apoi sa indepartati pielea moarta si sa va stergeti cu un prosop moale. Ulterior, fie aplicati o crema cu un continut de uree de 20-30% si impachetati talpile in folie alimentara din plastic pe timpul noptii, fie utilizati alte crème hidratante sau ulei de masline.
-
Onicomicoza
Onicomicoza este infectia unghiei cu diverse ciuperci: dermatofiti sau candida. Unghiile afectate devin mate si galbui, fara luciu, ingrosate si casante, uneori detasandu-se de pe patul unghial sau insotindu-se de inflamatia tesutului periunghial. Aceasta este favorizata de:
- Purtarea incaltamintei care nu permite o aerisire corespunzatoare;
- Expunerea frecventa la mediul umed (de exemplu, piscinele);
- Traume anterioare ale unghiilor, taierea cuticulelor, folosirea comuna a obiectelor de uz personal;
- Anumite afectiuni (diabet, insuficienta venoasa cronica sau imunosupresiva).
Daca va confruntati cu aceasta problema, aveti nevoie atat de un tratament local, cat si de unul sistemic, timp de trei sau patru luni.
-
Varicele
In timpul verii este si mai important sa aveti grija de… varice, deoarece temperaturile exagerate pot agrava problema, avand tendinta de a accentua relaxarea peretilor venosi, cu acumularea consecutiva a unor volume si mai mari de sange la acest nivel. Efectul caldurii (de a dilata si deschide vasele de sange in scopul cresterii fluxului sangvin si, implicit, al cresterii livrarii de oxigen si nutrienti catre tesuturi) favorizeaza relaxarea musculaturii si reducerea durerii locale.
O alta problema cu care ne putem confrunta este unghia incarnata, ce duce la inflamarea si, uneori, chiar suprainfectarea tesuturilor moi din jur. De aceea, unghiile trebuie taiate drept, nu rotunjit, iar operatiunea se face in general dupa baie. In cazul in care marginea laterala a acesteia se inflameaza, se pot administra antiinflamatoare sistemice, iar local, antiseptice.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Florentina Pantelimon
Medic specialist dermato-venerologie
Clinica Bioderm