Cu toţii am auzit de expresia „a intra frigul în oase” sau ştim persoane care prezintă dureri articulare atunci când se schimba vremea şi chiar pot prezice scăderea temperaturii sau apariţia ploii. Un sâmbure de adevăr există, întrucât schimbările de presiune atmosferică, umiditate şi temperatură pot fi resimţite de articulaţiile noastre.
Articulaţiile sunt deservite de nervi cu fibre autonome şi senzoriale. Nervii autonomi controlează dilatarea şi constricţia vaselor de sânge, iar cei senzoriali sau senzitivi detectează printre altele şi presiunea atmosferică. Dacă aceasta se modifică, terminaţiile nervoase vor reacţiona, iar cantitatea de lichid sinovial şi presiunea din interiorul articulaţiei vor fluctua. Aşadar, presiunea scăzută din sezonul rece poate favoriza apariţia durerii articulare şi umflarea articulaţiei, în special dacă suferiţi de artrită.
Crampe şi rigiditate musculară
Scăderea presiunii atmosferice va face ca ţesuturile moi din jurul articulaţiilor să se extindă, limitând mişcările articulare şi punând presiune asupra muşchilor. Astfel, vremea rece favorizează apariţia rigidităţii musculare şi a crampelor. Lichidul sinovial este un lichid de consistenţă groasă din cadrul articulaţiilor mari, care are rol în amortizarea mişcărilor şi în lubrifierea articulaţiei, iar acesta va suferi modificări ale densităţii (se va îngroşa) ca răspuns la scăderea presiunii atmosferice. Acest lucru va duce la creşterea rigidităţii articulare.
De ce dor articulaţiile la frig
În mod normal, vasele de sânge care deservesc articulaţiile se dilată sau se micşorează în functie de temperatura ambiantă. Aceste procese se numesc vasodilataţie şi vasoconstricţie. Vremea rece va determina vasoconstricţie, cu scopul de a scădea fluxul de sânge şi de a minimiza pierderile de căldură, iar acest lucru poate cauza durerea articulaţiilor. În sezonul rece tindem să stăm mai mult în casă şi să ne mişcăm mai puţin, iar lipsa de mişcare creşte riscul de apariţie a rigidităţii şi durerii articulare.
Vitamine şi minerale esenţiale pentru articulaţii şi oase
Factori care predispun la dureri articulare
Următoarele afecţiuni cresc riscul apariţiei durerilor articulare odată cu scăderea temperaturii:
- suprasolicitarea articulaţiilor;
- osteoartrita / artroza;
- unele boli autoimune (sindromul Sjögren, artrita reumatoidă, sclerodermia);
- bursita (inflamaţia unui sac plin cu lichid sinovial);
- tendinita;
- infecţiile osoase;
- guta;
- cancerul osos.
Cum menţinem sănătatea articulaţiilor
Pentru a preveni problemele articulare:
- Protejaţi-vă articulaţiile cu haine groase;
- Fiţi activ. Mişcarea stimulează fluxul de sânge şi scade riscul de rigiditate şi durere articulară;
- Adoptaţi o alimentaţie echilibrată şi hidrataţi-vă;
- Dacă simţiţi rigiditate musculară, masaţi-vă muşchiiş
- Evitaţi suprasolicitarea articulaţiei.
Alimente care pot declanşa durerea articulaţiilor
Cum ameliorăm durerile articulare
Dacă vă confruntaţi adesea cu durerile articulare:
- Încercaţi să vă mentineţi o greutate normală;
- Renunţaţi la fumat;
- Faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi;
- Aplicaţi comprese calde în cazul durerilor articulare sau reci pentru a reduce inflamaţia;
- Dacă durerea articulară nu se ameliorează, folosiţi unguente cu antiinflamatoare sau medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, însă doar cu acordul specialistului.