Unul dintre cele mai importante roluri ale pielii este acela de protectie. Stratul superficial al tegumentului, numit epiderm, genereaza din profunzime permanent celule care sufera un proces de keratinizare pentru a crea o pelicula rezistenta, protectoare.
Aceasta pelicula, numita strat cornos, impiedica vaporizarea apei si pierderea nutrientilor din piele, protejand-o de radiatiile ultraviolete. Procesul de regenerare a tegumentului este permanent, iar o cunoastere a dinamicii acestuia ne va ajuta sa ingrijim adecvat fiecare zona a corpului pentru pastrarea calitatilor pielii si evitarea accelerarii procesului de imbatranire cutanata.
Factorii de mediu, ingrijirea deficitara, varsta, cauzele pielii uscate
Pielea mainilor necesita o atentie sporita din cauza spalarii frecvente, expunerilor repetate la detergenti sau alte substante iritante, precum si la traumatisme. Cu atat mai mult, anotimpul rece este inamicul mainilor noastre. Cauzele sunt temperaturile scazute, vantul, aerul uscat din locuinte, apa. Pielea uscata, denumita general xeroza, poate fi rezultatul unei ingrijiri deficitare in anotimpul rece. Varsta este un alt factor favorizant. Pe langa elasticitate, pielea isi pierde capacitatea de a retine apa si continutul in lipide. Exista insa si o multitudine de afectiuni care determina uscarea exagerata a pielii, inclusiv la nivelul mainilor, insotita de prurit, ingrosarea si descuamarea tegumentului, aparitia de fisuri care, in functie de gravitate, pot determina sangerare si suprainfectie.
Atentie la sapunuri si detergenti deoarece, pe langa faptul ca deshidrateaza, pot cauza dermatita de contact, o reactie iritativa locala cu inrosire, inflamatie, chiar aparitia de pustule sau vezicule care, prin spargere, predispun la suprainfectii.
Folositi sapunuri cu pH usor acid
Procesul de spalare zilnica a mainilor se va efectua cu apa la temperaturi nu foarte ridicate, utilizand sapunuri cu un pH cat mai apropiat de cel al pielii, adica usor acid (pH=4,6-6,2). Astfel, ferim pielea de fisuri, pierderea apei, tinand bacteriile si fungii la distanta. Adeziunea celulelor din stratul cornos este mentinuta de prezenta unui ciment intercelular, iar necesarul de creme grase cu un continut bogat de fosfolipide si acizi grasi este ideal pentru sporirea adezivitatii celulare si mentinerea integritatii cutanate.
Hidratarea, esentiala in sezonul rece
Un lucru foarte important este hidratarea cutanata. Aceasta se realizeaza printr-un aport sistemic de minimum 1,5 l de apa zilnic, dar si prin aplicarea cremelor pe zonele expuse frecvent la factorii de mediu externi. Procentul de apa din piele depinde foarte mult de umiditatea mediului extern. Continutul bogat in lipoproteine al cremelor fortifica bariera cutanata, astfel incat sa se mentina echilibrul intre procesul de vaporizare a apei, exfoliere si cel de regenerare epidermica.
Gomajul, indicat o data pe saptamana
Exfolierea cutanata inseamna inlaturarea celulelor degradate (fara nucleu) de la suprafata stratului cornos. Acest proces natural poate fi ajutat in special la nivelul mainilor printr-un gomaj saptamanal cu produse ce contin acizi din fructe sau particule usor abrazive. In acest mod este facilitata si patrunderea cremelor aplicate dupa gomaj. Produsele cu AHA (alfa-hidroxiacizi) ofera anumite avantaje fata de cele conventionale cu parafina, dar pot provoca iritatii. Cremele cu o concentratie redusa de acid salicilic sau retinoizi pot diminua scuamele groase.
Anumite afectiuni cutanate sau sistemice provoaca uscarea pielii
Xeroza cauzata de o serie de afectiuni dermatologice sau sistemice se poate manifesta la nivelul mainilor prin modificari majore. O piele uscata, rugoasa, cu scuame si chiar fisuri, insotita de multe ori de prurit, este prezenta la persoanele cu tulburari de keratinizare congenitala (ihtioze), cu sindrom Down (12% dintre cei cu aceasta boala), hipotiroidism, diabet zaharat, afectiuni renale sau hepatice (69% dintre cei afectati de ciroza biliara). Persoanele cu psoriazis si dermatita atopica necesita intr-o proportie foarte mare si permanent refacerea filmului hidrolipidic al pielii, cu tratarea fisurilor, riscul infectiilor sau micozelor fiind foarte mare in aceste situatii.
Sfaturi utile pentru o piele sanatoasa!
In oricare dintre situatiile mentionate, sunt benefice reguli generale, precum:
- Umidificarea mediului ambiant (fara aer conditionat);
- Evitarea factorilor exacerbanti: sapunuri, detergenti, bai fierbinti, stergerea riguroasa cu prosopul. Sunt recomandate sapunurile lichide emoliente, baile cu apa moderat calda, tamponarea cu prosopul;
- Cremele emoliente cu un continut bogat in lipide refac filmul protector al epidermului, previn evaporarea apei, iar continutul in acid lactic, uree, glicerina retin apa in piele;
- Hidratati-va corespunzator!