Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cum ne hidratam corect vara

10 iunie 2011
Share

In sezonul cald, multe persoane isi pun problema hidratarii corecte si adaptarii in cat mai bune conditii la climatul cald. Tinand cont ca 70% din corpul uman este format din apa si ca avem aproximativ 4 l de sange care asigura transportul elementelor necesare pentru metabolism, este evidenta nevoia foarte mare de apa.

Aceasta nevoie se amplifica atunci cand suntem expusi la caldura, deoarece oamenii sunt fiinte homeoterme.

Inseamna ca trebuie sa ne pastram temperatura mediului intern constanta, indiferent ca ne aflam in Antarctica sau la Ecuator. Evident, suntem dotati cu anumite mecanisme de termoreglare infailibile, unul dintre acestea fiind transpiratia.

Transpiratia, principala cale de termoreglare a organismului

Transpiratia consta in pierderea de caldura prin evaporarea apei de la suprafata pielii, intr-o cantitate care depinde in primul rand de microclimat (temperatura din jur, umiditatea ambiantei, viteza curentilor de aer). Aceste pierderi, ca si altele echivalente, nu mai asigura o termoliza (pierdere de caldura) suficienta la temperaturi peste 27-28˚, cand transpiratia devine calea noastra principala de termoreglare. Peste aceste temperaturi, centrii termoreglarii din creier (hipotalamus) trimit comenzi specifice in periferie, determinand glandele sudoripare sa produca sudoarea, un fluid complex ce are, in afara de apa, acid lactic, mici cantitati de uree, minerale (indeosebi sodiu, dar si clor, potasiu, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc etc.) si unele substante odorante (o-cresol si p-cresol).

Dezechilibrul hidro-salin, tulburare grava

Termoreglarea este, asa cum spuneam, fin calibrata la adult, dar poate „trada” un copil sau o persoana in varsta. Diferite aparate si sisteme reactioneaza astfel:

  • Temperatura pielii creste, apoi creste si temperatura centrala (cea din interiorul organismului);
  • Cresc frecventa si amplitudinea respiratiei;
  • Creste frecventa pulsului si scade tensiunea arteriala;
  • Se pierd cantitati mari de apa si minerale (mai ales clorura de sodiu);
  • Sangele se concentreaza si devine vascos;
  • Scade cantitatea de urina, care devine bogata in proteine si chiar in hematii;
  • Scad secretiile digestive si aciditatea gastrica, ceea ce favorizeaza infectiile intestinale;
  • Scad capacitatea de atentie, cea de concentrare, puterea de munca, apar somnolenta si adinamia (stare de slabiciune);
  • Daca ambianta se pastreaza mult timp la temperaturi ridicate, pot aparea tulburari grave de tipul socului termic sau colapsului termic (cefalee, ameteala, respiratie neregulata, tensiune arteriala prabusita, iar temperatura corpului creste la peste 42˚).

O alta tulburare grava este dezechilibrul hidro-salin, cu senzatie accentuata de sete, oboseala prematura, cefalee, varsaturi, convulsii, fara cresterea temperaturii mediului intern.

Limitarea eforturilor fizice si hidratarea, extrem de importante

Pentru a evita aceste probleme care pot pune chiar viata in pericol, masurile necesare sunt relativ simple:

  • Vestimentatia de vara trebuie adaptata temperaturii mediului. Sunt recomandate materialele naturale, care lasa pielea sa respire. Indicatia este valabila si pentru incaltaminte. In caz contrar, caldura si umiditatea pot fi un mediu excelent de dezvoltare pentru diverse ciuperci ale pielii. De asemenea, recomandarile se adreseaza si copiilor, chiar bebelusilor! Un sugar sanatos poate fi scos afara vara pentru scurt timp, la aproximativ 10 zile de la nastere;
  • Este indicat sa se limiteze eforturile fizice intense in mediul exterior, atunci cand temperaturile depasesc 35˚C. Daca profesia sau activitatea sportiva nu va permite, evitati expunerea directa la soare. Cele mai potrivite momente sunt dimineata si seara, cand temperaturile sunt mai scazute;
  • Hidratarea este extrem de importanta pe canicula. In principiu, corpul omenesc are nevoie de 1-1,5 ml de apa/kilogram/corp si kilocalorie consumata. La o persoana de circa 70 de kilograme, care consuma aproximativ 2000 de kilocalorii pe zi, rezulta 2-2,2 l pe zi. Vara, aceasta cantitate trebuie marita usor, ajungand la circa 2,5 l pentru un adult sanatos. Desigur, nu toata apa provine din ceea ce bem, o parte provine din felurile diverse de mancare, din legume si fructe care trebuie sa fie prezente din abundenta pe masa in sezonul cald.

Ce ne recomanda medicul?

Hidratarea de baza se face cu apa, nu cu alte lichide (sucuri, cafea, bere), dar si acestea pot fi consumate cu moderatie. Recomandam in mod particular apele minerale carbogazoase (nu ca substitute pentru apa obisnuita, ci ca alternativa, o data pe zi), deoarece completeaza mineralele pe care le-am pierdut prin transpiratie si acidifica, prin dioxidul de carbon, mediul gastric, tinand departe infectiile digestive atat de frecvente vara. De evitat sunt bauturile dulci sau cele alcoolizate, deoarece cresc diureza, avand mai degraba un efect deshidratant decat rehidratant. In masura in care tolerati apa rece, poate fi un avantaj, insa nu exagerati. Infectiile respiratorii sunt o realitate si in sezonul cu temperaturi foarte ridicate!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,

Specialist igiena alimentatiei si nutritie,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.