-
Ficatul este unul dintre organele vitale din corp, localizat la nivelul abdomenului, sub coaste, in partea dreapta. Acesta indeplineste numeroase functii in organism, iar una dintre cele mai importante este de filtrare a sangelui si de eliminare a toxinelor. Mai mult, inmagazineaza energie si ajuta la digestie. Iar atunci cand ficatul sufera poate da semne variate, unele chiar subtile.
Exista multiple afectiuni ale ficatului, ce pot fi cronice sau acute, insa, in mare parte, simptomele pot fi asemanatoare. Afectiunile cronice ale ficatului, precum hepatita B sau C, se pot transforma destul de frecvent in cea mai de temut complicatie, si anume ciroza hepatica. Aceasta se instaleaza atunci cand exista deja modificari de structura si de functionalitate a ficatului si nu are un prognostic favorabil. Ciroza hepatica este un tip de deteriorare a ficatului rezultata din prezenta, pe o perioada indelungata, a unei afectiuni cronice hepatice. Persoanele care sufera de ciroza au un risc foarte crescut de a dezvolta cancer hepatic si pot necesita chiar transplant. Iata care sunt cele mai frecvente 6 semne ca ficatul sufera.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar HepatoSuport care menţine sănătatea sistemului hepato-biliar, protejează ficatul şi păstrează capacitatea naturală de regenerare a acestuia.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Ingalbenirea mucoaselor (icterul)
Atunci cand organismul distruge celulele invechite, unul dintre produsii de secretie formati este reprezentat de bilirubina, de culoare galbena. In timp ce un ficat sanatos are capacitatea de a elimina in mod normal bilirubina, un ficat cu probleme va permite acumularea acesteia in sange. Acest lucru poate duce la colorarea pielii si a albului ochilor in galben. Aceasta afectiune se numeste icter. Mai mult, icterul se mai poate manifesta si prin culoarea inchisa a urinei si decolorarea materiilor fecale.
Analizele de sange pentru ficat: care sunt si ce semnifica?
Petele pe piele
Daca ficatul nu poate curata corespunzator sangele, atunci puteti avea tulburari de coagulare chiar la suprafata pielii. Aceste tulburari de coagulare pot avea forma unor „panze de paianjen”, de culoare rosu sau violaceu, si pot fi localizate mai frecvent la nivelul pieptului.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort, care contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Confuzia
Confuzia nu este cel mai cunoscut dintre semne le care ne arata ca ficatul sufera. Un ficat bolnav poate determina acumularea unui nivel crescut de cupru in sange si in creier, ceea ce poate duce la aparitia starii de confuzie, asemanatoare celei din maladia Alzheimer. Insa, aceasta confuzie apare in stadiile avansate ale bolilor hepatice si este insotita, cel mai frecvent, si de alte simptome.
Atrofia musculara
Un abdomen marit sau umflarea gleznelor, asociate cu brate si picioare subtiri si slabite, pot fi semne ca ficatul sufera. Aceasta atrofiere a muschilor poate aparea si la nivelul obrajilor sau al tamplelor. Insa, acestea sunt semne ale unei afectiuni hepatice avansate, chiar in stadii terminale si nu se manifesta brusc, astfel incat sa nu fie observate. Daca prezentati acest simptom, mergeti imediat la medic pentru a primi ingrijire medicala specializata.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Durerile abdominale
Daca simtiti durere, sensibilitate sau o umflatura la nivelul abdomenului, in partea dreapta, poate fi un semn ca ficatul sufera. Durerea poate aparea periodic, dupa masa, intermitent sau poate fi permanenta. Este necesar sa efectuati o ecografie abdominala completa, pentru a exclude si alte cauze.
Durerile articulare, semne ca ficatul sufera
Durerile articulare, greata, varsaturile, oboseala si scaderea apetitului sunt toate simptome interconectate ale afectarii hepatice, in special atunci cand este vorba despre hepatita autoimuna. Aceasta este o boala in care sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele si tesuturile ficatului. Apare mai frecvent la sexul feminin, comparativ cu cel masculin.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Steatoza hepatica, boala „tacuta”
Cunoscuta si sub denumirea de „ficat gras” si de cele mai multe ori asociata cu obezitatea, este cea mai frecventa cauza de aparitie a problemelor la nivelul ficatului. Steatoza hepatica rezulta in special din consumul exagerat de alcool sau dintr-o dieta bogata in grasimi saturate si carbohidrati „rai”. Puteti avea steatoza hepatica fara sa stiti, deoarece, la inceput, pot sa nu existe simptome. Consumul excesiv de alcool este una dintre principalele cauze de suferinta hepatica, incepand cu steatoza hepatica si incheind cu ciroza.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Ponturi pentru a preveni afectiunile hepatice
Afectiunile hepatice pot fi prevenite prin urmatoarele:
- Dieta echilibrata, saraca in grasimi, zahar si sare, dar bogata in fibre, fructe, legume, peste;
- Exercitii fizice constante, cel putin de trei ori pe saptamana;
- Consum moderat de alcool. Daca suferiti deja de o afectiune hepatica, este indicat sa-l evitati in totalitate;
- Evitarea interventiilor chirurgicale sau stomatologice in locuri care nu par salubre;
- Contacte sexuale protejate;
- Evitarea contactului cu sangele sau alte fluide ale unei persoane infectate cu hepatita.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Sfatul specialistului
Daca prezentati aceste semne care arata ca ficatul sufera, este necesar sa mergeti imediat la medic pentru investigatii amanuntite. Pot fi necesare analize de sange ce includ profilul hepatic si lipidic, testarea pentru hepatitele virale B si C, ecografia abdominala si, dupa caz, tomografia computerizata sau RMN al abdomenului. Mai mult, trebuie sa-i comunicati medicului toate simptomele pe care le aveti, pentru a beneficia de tratament adecvat.
Consumul moderat de alcool, dieta echilibrata si sanatoasa si exercitiile fizice reprezinta cea mai buna cale de aparare impotriva bolilor de ficat. In plus, este indicat sa mergeti la controale medicale periodice si sa efectuati un set de analize de sange ale profilului hepatic, pentru a depista afectiunile, in special daca aveti simptome specifice sau daca ati suferit interventii chirurgicale sau stomatologice frecvente.Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Afecțiuni ale ficatului
Cum ne dam seama ca ficatul sufera: 6 semne
24 iunie 2022
Articole din aceeasi categorie