Menopauza reprezinta perioada din viata unei femei cand menstruatia se opreste. Din punct de vedere medical, este definita ca absenta menstruatiei 12 luni consecutive. Varsta medie de aparitie a menopauzei este de 51 de ani. Cateodata, menopauza apare mai devreme din cauza unor boli, factori genetici sau in urma unor interventii chirurgicale. Atunci cand apare mai devreme de 40 ani, se poate discuta despre menopauza prematura.
O cauza medicala cunoscuta este reprezentata de insuficienta ovariana prematura. Practic, insuficienta ovariana prematura nu este acelasi lucru cu menopauza prematura. In insuficienta ovariana prematura, ovarele inceteaza sa functioneze inainte de varsta de 40 de ani. Aceste femei pot avea inca menstruatie ocazional, insa experimenteaza tipic infertilitate. Menopauza prematura poate fi cauzata de tratamente pentru cancer si alte conditii care includ chimioterapia la nivelul pelvisului. Aceste tratament deterioreaza ovarele si rezulta insuficienta functionala a lor.
Chirurgia de indepartare a ovarelor (atat pentru afectiuni benigne, cat si pentru cele maligne) duce la menopauza prematura daca ambele ovare sunt indepartate. Interventiile chirurgicale prin care se indeparteaza uterul duc la menopauza, in sensul ca nu mai exista menstruatie. Insa, ovarele, daca nu sunt si ele indepartate impreuna cu uterul, continua sa secrete hormoni.
Alte cauze care pot duce la menopauza prematura includ medicamente, boli cronice, tumori ale glandei pituitare si a hipotalamusului, afectiuni psihiatrice si alte boli rare sau nedefinite.
Cine are risc crescut pentru menopauza prematura?
Insuficienta ovariana prematura afecteaza aproximativ 1 din 1000 de femei cu varsta cuprinse intre 15 si 29 de ani, si aproximativ 1 din 1000 de femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani. Poate fi determinata si de factori genetici, de boli autoimune sau tiroidiene, infectii virale sau de dezechilibre hormonale. Femeile cu risc chirurgical sau cu menopauza indusa de tratamente sunt cele care urmeaza un tratament pentru cancer sau alte afectiuni care necesita scoaterea organelor genitale interne feminine.
Care sunt simptomele in menopauza prematura?
Simptomele menopauzei premature sunt identice cu cele ale menopauzei tipice, fiind reprezentate de:
- Schimbari ale dispozitiei
- Uscaciune vaginala
- Valuri de caldura (bufeuri)
- Scaderea libidoului
- Tulburari de somn
Ce teste se folosesc pentru depistare?
Nu exista teste speciale care sa determine absenta ciclurilor menstruale, insa, cateodata, femeile care au simptomele de menopauza si menstruatii neregulate, pot testa functia ovariana. De exemplu, pot fi efectuate niste teste pentru a exclude o sarcina sau alte cauze de absenta a menstruatiei, precum boli ale toroidei. Este masurat FSH-ul (hormonul foliculostimulant) din sange pentru a arata daca o femeie este aproape de menopauza si cat de bine ii functioneaza ovarele. FSH-ul stimuleaza ovarele pentru a produce estrogen, deci nivelul sau creste atunci cand nivelul estrogenului scade. Nivelul FSH-ului mai mare de 40mlU/ml este considerat caracteristic menopauzei. De asemenea, mai poate fi masurat si nivelul estradiolului (sub 32 pg/ml este sugestiv pentru menopauza).
Care este tratamentul pentru menopauza prematura?
Nu exista un tratament care sa vindece sau sa opreasca aparitia menopauzei premature. Insa, exista unele medicamente care pot tine sub control simptomele. Acestea sunt:
- Terapia hormonala – exista sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme) sau tratamente hormonale locale vaginale.
- Contraceptivele orale.
- Medicamente antidepresive.
- Geluri, creme, lubrifianti vaginali non-hormonali ce pot preveni uscaciunea vaginala.
- Tehnologia reproductiva asistata poate fi luata in considerare in cazul femeilor cu menopauza prematura ce doresc sa ramana insarcinate.
Care sunt complicatiile?
Femeile cu menopauza prematura se izbesc de dificultatea infertilitatii, asociata cu depresia. De asemenea, exista si riscul de a dezvolta osteoporoza la femeile cu un nivel de estrogen scazut (ceea ce se intampla la menopauza). Acest risc se poate combate printr-un tratament cu calciu si vitamina D, precum si prin consumul de lactate asociate cu exercitii fizice sau plimbari zilnice.
Dr. Roxana Mateescu
Medic medicina generala
Sursa: medicinenet.com