Multi dintre noi stiu ca dulciurile, cafeaua, popcornul si alimentele tari pot dauna danturii, dar putini se gandesc cat de mult ne afecteaza dintii diferentele de temperatura. Pe unii dintre noi mai putin, pe unii mai mult, insa fiecare ajunge pe scaunul stomatologic mai devreme sau mai tarziu. Diferenta esentiala este sa nu apelam la dentist in caz de durere, ci la controlul periodic de 6 luni.
In cazul durerii, lucrurile se complica in functie de intensitatea acesteia. Durerea poate fi de scurta durata, ca in cazul sensibilitatii dentare (tine cateva secunde), sau de lunga durata cand nervul este destul de afectat.
Temperatura poate provoca dureri dentare
La nivelul radacinii, dintele este invelit in ciment la suprafata, si dentina in profunzime, amandoua protejand pulpa dentara aflata in centru. Cimentul dentar prezinta o duritate mult mai mica decat a smaltului. De aceea, in parodontopatii, cand sunt expuse radacinile dentare, stimulii durerosi se resimt mult mai usor. Dintre cei mai frecventi stimuli resimtiti la nivel dentar, mentionam temperatura, atat cea scazuta, cat si cea ridicata. Aceasta produce modificari semnificative la nivelul pulpei dentare.
Hiperemia, cauza a diferentelor de temperatura
Dintre afectiunile care pot aparea, mentionam hiperemia. Netratata, se complica si apare pulpita acuta – necroza pulpara. O crestere a temperaturii pulpei cu 5˚C fata de temperatura normala duce la declansarea hiperemiei active care, daca se prelungeste, devine pasiva si duce la dezechilibre ale metabolismului celular, cu aparitia produsilor toxici. La temperaturi peste 75˚C, se instaleaza imediat necroza dentara. In schimb, la scaderi de temperatura, pulpa dentara este mai rezistenta. Pana la 0˚C, pulpa dentara nu sufera modificari. La temperaturile sub 0˚C mentinute mai mult timp, pulpa dentara sufera modificari, ajungand la necroza.
Si anumite proceduri stomatologice pot dauna danturii
Variatiile de temperatura pot fi provocate de persoana in cauza prin consumul de alimente si lichide foarte reci/fierbinti sau in urma unor tratamente sau proceduri terapeutice iatrogene. Spre exemplu, slefuirea fara racire a dintilor in vederea efectuarii lucrarilor protetice, din cauza supraincalzirii dintelui si, implicit a pulpei dentare, produce modificari ireversibile ale pulpei. De asemenea, aceleasi modificari apar si in cazul prepararii cavitatilor la turatii inalte fara racire. Obturarea cavitatilor profunde cu amalgam (metal), fara protejarea fundului cavitatii cu baze, va avea acelasi efect, deoarece metalul este un bun conductor termic. In zilele noastre, aceste obturatii se folosesc din ce in ce mai rar, datorita evolutiei materialelor de tip rasina care protejeaza dintii.
Modificari importante ale structurii dintelui apar si in cazul alternarii consecutive cald-rece/rece-cald, deoarece straturile dintelui se contracta si se dilata brusc, ducand la aparitia fisurilor in smalt. Acestea slabesc rezistenta dintelui, crescand riscul de fractura coronara.
Sfaturi pentru o dantura sanatoasa:
- Consumati alimentele si lichidele la temperaturi cat mai apropiate de cele normale, adica sa nu depaseasca 5˚C sau sa scada sub 0˚C;
- Nu alternati consecutiv rece-cald/cald-rece;
- In unitatea medicala stomatologica, se recomanda slefuirea si prepararea dintilor cu racire.
Dr. Elena Sandulescu,
Medic stomatolog generalist,
Clinica Stomatologica Royal Dental,
Telefon: 0725 008 800,