Revista care te menține sănătos

Știri

Cum influenţează carnea riscul apariţiei cancerului

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
2 martie 2022
Share
Cum influenţează carnea riscul apariţiei cancerului

Consumul a cel mult cinci porţii de carne pe săptămână este asociat unui risc general mai scăzut de cancer decât consumul zilnic. Concluzia aparţine unui grup de cercetători britanici şi a fost publicată recent în BMC Medicine. Aceasta se alătură numărului mare de descoperiri care relevă că alimentaţia pe bază de plante poate avea multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitaminele D, C şi zinc, care acţionează sinergic.

Motivaţiile care stau în spatele reducerii consumului de carne

În ultimii ani, tot mai mulţi oameni au început să acorde un interes deosebit alimentelor pe care le pun în farfurie. Una dintre principalele decizii luate în acest sens este reducerea consumului de carne. La baza acestei schimbări se pot afla unul sau mai mulţi factori, precum creşterea preţurilor, etica, protejarea sănătăţii, impactul emisiilor de carbon asupra mediului înconjurător etc.

7 modalităţi prin care puteţi reduce riscul apariţiei cancerului

Consumul de carne şi cancerul, o analiză amplă

În cadrul unei cercetări recente, specialiştii de la University of Oxford, Marea Britanie, şi-au propus să afle în ce măsură consumul de carne poate influenţa riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Mai exact, oamenii de ştiinţă au efectuat o analiză la scară largă prin intermediul utilizării unor informaţii colectate de la 472.377 de britanici. Acestea au fost extrase din studiul Biobank, o bază de date care conţine informații genetice și de sănătate de la aproximativ 500.000 de oameni.

Când participanții au fost recrutați, în perioada 2006 – 2010, au completat chestionare despre alimentaţa lor. Astfel, au oferit informaţii detaliate despre mesele lor, inclusiv cât de des consumă carne sau peşte. Ulterior, pe baza dosarelor medicale, cercetătorii i-au urmărit pe subiecţi timp de 11 ani pentru a vedea cum se modifică stare lor de sănătate.

Pe baza dietei lor, participanţii la studiu au fost împărţiţi în patru grupuri:

  • 53 % dintre subiecţi au consumat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână (consumatori obişnuiţi);
  • 44 % au consumat carne de cinci sau mai puține ori pe săptămână;
  • aproximativ 2% erau pescatarieni,
  • aproximativ 2 % dintre participanți erau vegani şi vegetarieni.

Procesul de analizare a fost ajustat pentru a se ţine cont de faptul că există și alți factori care ar putea crește riscul de cancer, precum vârsta, sexul, fumatul sau consumul de alcool.

Specialiştii au constatat că, în comparație cu subiecţii consideraţi consumatori obișnuiți de carne, riscul de a dezvolta orice tip de cancer a fost

  • cu 2% mai mic pentru subiecţii care au consumat carne de cel mult cinci ori pe săptămână;
  • cu 10% mai mic la pescatarieni;
  • cu 14% mai mic la vegetarieni.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.