Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cum influențează câinii starea de sănătate a oamenilor

Mădălina Cristea; surse: sciencealert.com, nature.com, ahajournals.org, jpeds.com, ncbi.nlm.nih.gov
7 octombrie 2024
Share
Cum influențează câinii starea de sănătate a oamenilor

Nevoia de companie și de susținere a sănătății mintale sunt principalele motive pentru care indivizii aleg să aibă un câine. Ba chiar unii dintre noi considerăm că suntem mai sănătoși de când avem un patruped și îl lăsăm să se odihnească inclusiv în dormitor. Totuși, cum influențează sănătatea fizică și mintală acest prieten necuvântător? Oamenii de știință vin cu câteva lămuriri.

A avea sau a nu avea un câine? Dincolo de responsabilitatea pe care o implică, deținerea unui patruped este o decizie care vă schimbă viața pentru totdeauna. Iată ce trebuie să aveți în vedere înainte de a adopta un animal de companie.

Câinele reduce riscul de hipertensiune arterială?

Posesorii de câini au un risc cu 24% mai mic de a muri din orice cauză, comparativ cu cei care nu au un astfel de companion. Concluzia le aparține specialiștilor de la Mount Sinai Hospital, Toronto.

După o revizuire sistematică, cercetătorii canadieni au adunat dovezi publicate de-a 70 de ani, extrase din aproape patru milioane de cazuri medicale. Deținerea unui patruped a fost asociată creșterii activității fizice a indivizilor. Acest obicei a dus inevitabil la scăderea tensiunii arteriale și a ajutat la reducerea riscului de accident vascular cerebral și de boli de inimă.

Experții canadieni au mai constatat că pacienții cu probleme cardiovasculare, care dețineau însă un câine, au prezentat un risc de a muri cu 35% mai mic față de pacienții cu același diagnostic, dar fără patruped.

ce beneficii ofera un caine, caine in casa riscuri, boli transmise de caini, beneficii ale cainelui asupra sanatatii, anxietate, singuratate,

Vitamina “ham-ham”, bună pentru sistemul imunitar al copiilor?

Dintr-un studiu publicat în Nature de către cercetătorii britanici aflăm că proprietarii de câini adulți au de aproape patru ori mai multe șanse de a îndeplini obiectivele zilnice de activitate fizică spre deosebire de cei care nu au un astfel de animal. Totodată, copiii din familii cu câini s-au dovedit a fi mai activi decât cei care nu au animale de companie.

O altă echipă internațională de cercetători a publicat în Pediatrics o concluzie interesantă. Ei sugerează că bebelușii și copiii care cresc cu un animal în casă au un risc mai mic de îmbolnăvire decât puștii fără animale. În mod surprinzător, menținerea unui mediu excesiv de igienic nu este bună pentru sănătatea juniorilor.

ce beneficii ofera un caine, caine in casa riscuri, boli transmise de caini, beneficii ale cainelui asupra sanatatii, anxietate, singuratate,

Beneficii dincolo de sănătatea fizică

Specialiștii sugerează că deținerea unui câine ajută nu doar la susținerea sănătății fizice, ci și a sănătății mintale și emoționale.

Câinii ar reprezenta un sprijin emoțional semnificativ care contribuie la atenuarea simptomelor de anxietate, depresie și stres post-traumatic. Prezența patrupezilor ar oferi confort și un scop în viață pacienților care se confruntă cu diferite provocări privind sănătatea mintală.

De asemenea, fără dubiu, câinii alină singurătatea, una dinte cele mai frecvete probleme, în special în rândul seniorilor. Deținerea unui patruped favorizează conversațiile cu vecinii și oamenii din parc. Astfel, este redus sentimentul de izolare și sunt încurajate sentimentele de utilitate și de apartenență la comunitate.

ce beneficii ofera un caine, caine in casa riscuri, boli transmise de caini, beneficii ale cainelui asupra sanatatii, anxietate, singuratate,

Există, însă, și riscuri…

Într-adevăr, câinii sunt jucăuși, iubitori, sprijină sănătatea mintală și susțin mișcarea. Din păcate, printre atâtea avantaje și beneficii, există și riscuri de luat în calcul.

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă posesorii de patrupezi sunt alergiile. Mai exact saliva, urina și mătreața câinilor pot declanșa reacții alergice care duc la o varietate de simptome neplăcute, precum mâncărimi ale ochilor, rinoree și dificultăți de respirație.

Cercetătorii chinezi au publicat în National Library of Medicine un studiu din care aflăm că prin contactul timpuriu cu un patruped poate crește riscul unui copil de a dezvolta astm.

De asemenea, accidentările reprezintă un alt risc. E mai mare probabilitatea să alunecați, să vă împiedicați și să cădeți din cauza unui câine decât a unei pisici. Acest lucru se poate întâmpla mai ales când plimbați patrupedul și, brusc, vă trage pe neașteptate, deoarece a văzut ceva care îi prezintă interes.

Mușcăturile și zgârieturile reprezintă și ele riscuri, în special pentru pacienții cu probleme ale sistemului imunitar.

Zoonozele, inclusiv viermii inelari, Campylobacter, salmoneloza, rabie și boala Lyme (cauzată de mușcătura de căpușă infestată) sunt, de asemenea, riscuri pe care posesorii de animale trebuie să le aibă în vedere.

Pentru oamenii care dorm cu patrupezii în pat, există riscul de pecingine, o eruptie cutanata, sub formă de inel, cu aspect de piele uscată, solzoasă și iritată ce dă o senzație de mâncărime la nivel local.

ce beneficii ofera un caine, caine in casa riscuri, boli transmise de caini, beneficii ale cainelui asupra sanatatii, anxietate, singuratate,

Câinele, bucurie și responsabilitate în egală măsură

Înainte de orice, țineți cont că patrupedul nu este doar un remediu pentru singurătate și anxietate. Într-adevăr, acesta oferă o mulțime de beneficii, însă reprezintă și o mare responsabilitate, mai ales dacă are probleme de comportament. De multe ori, îngrijirea lui poate fi copleșitoare, chiar stresantă, mai ales în contextul unei situații financiare delicate sau a unui program încărcat.

Câinele are o speranță de viață mai mică decât omul, iar decesul necuvântătorului poate duce la depresie sau chiar agrava problemele deja existente de sănătate mintală.

Realitatea este că omul și câinele trăiesc într-o relație reciproc avantajoasă. Amândoi au de câștigat atunci când există bunăstare de ambele părți. 

 

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.