Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cum imi dau seama ca sunt alergic sau am o piele sensibila?

24 martie 2015
Share

Uneori, medicii pot intalni o pacienta sau un pacient care sa spuna: „nu stiu ce sa mai fac, nu mai suport, sunt alergic(a) la orice!”. In astfel de situatii, este bine sa diferentiem de la inceput alergia reala de hiperreactivitatea pielii (sensibilitatea exagerata).

Daca este vorba de o alergie, trebuie sa descoperim care sunt „vinovatii” (nimeni nu este alergic la orice, ci exista anumite substante care declanseaza reactia alergica) si apoi sa invatam cum sa evitam contactul cu produsele care ii contin. O metoda eficienta de a dovedi alergia si de a afla la ce anume reactionam este „patch testarea” (la nivelul pielii, de obicei pe spate, se aplica niste plasturi speciali in interiorul carora exista alergeni standardizati; acestia se lasa in contact cu pielea un anumit interval de timp, apoi se indeparteaza si se interpreteaza reactiile sau absenta lor).

Ce este „alergia de contact”

Reactiile alergice la nivelul pielii se pot recunoaste dupa aparitia unor zone rosii care asociaza mancarime. Atunci cand pielea a intrat in contact cu anumite substante si reactia alergica apare in principal pe zona de contact, vorbim de „alergia de contact” (sau dermatita alergica de contact). Daca se repeta contactul cu substanta alergizanta, simptomele se intensifica si leziunile pot deveni mai raspandite, motiv pentru care este esential sa identificam cauza si sa incercam sa o evitam. Alergeni de contact comuni sunt metalele (nichel, crom), latexul, parfumurile, conservantii din produsele cosmetice etc.

Cum ne dam seama daca pielea este sensibila/reactiva?

piele-sensibila-2In cazul persoanelor cu piele sensibila, in general nu apar modificari vizibile la nivelul pielii. In schimb, in anumite situatii (de exemplu, la contactul cu un produs cosmetic), apar senzatii de disconfort (senzatia de arsura, intepaturi, mancarime sau de piele care „tine”).

In cadrul consultatiei, trebuie adresate intrebarile care contureaza un tablou cat mai complet al obiceiurilor de ingrijire si al circumstantelor in care intervine disconfortul la nivelul pielii. Totodata, trebuie verificata existenta leziunilor de pe piele (pustule, eroziuni, vase dilatate) sau tendinta la imbujorare (flushing).

Hidratare si fotoprotectie

De regula, se recomanda curatarea pielii cu un produs bland, non-iritant. O optiune buna sunt solutiile micelare sau apa termala imbuteliata sub forma de spray. Sunt de evitat: gelurile de dus care contin detergenti si parfum, servetelele demachiante parfumate. Pentru corp, sunt ideale gelurile de spalare hidratante, de tip „syndet”. Pentru hidratarea pielii exista produse dermatocosmetice special formulate, cu excluderea substantelor cu potential iritant din componenta lor. In plus, nu renuntati la fotoprotectia, indiferent de sezon, de FPS 30. Pentru cei cu pielea sensibila sau istoric de alergii de contact, ideal ar fi sa contina filtre minerale (oxid de zinc/oxid de titan).

Asa alegeti produsul adecvat

Este mai probabil ca un produs sa fie adecvat pielii sensibile daca:

  • Eticheta contine mentiunea „pentru piele intoleranta/sensibila”;
  • Nu contine parfum;
  • Lista de ingrediente se rezuma la cateva.

Este mai putin probabil ca un produs sa fie tolerat daca:

  • Are parfum/deodorant;
  • Contine substante antibacteriene si substante cu potential iritant (de exemplu, retinol, alfa-hidroxiacizi).

Sfatul specialistului

  • Faceti periodic ordine in dulapiorul cu cosmetice si aruncati produsele expirate sau care si-au modificat culoarea, mirosul, consistenta;
  • Testati pe o portiune mica de piele orice produs complet nou (de exemplu, in spatele urechii), cateva zile la rand;
  • Alegeti haine lejere din materiale moi, naturale. 

In absenta afectiunilor frecvent asociate cu pielea sensibila (rozaceea, eczema), uneori, o cauza a sensibilitatii exagerate este uscaciunea cutanata excesiva, in special in combinatie cu expunerea excesiva la conditiile de mediu, precum vant, frig, soare.

Dr. Madalina Caraivan

Medic specialist dermato-venerologie

Clinica LaurusMedical

laurusmedical.ro 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.