Primul si poate cel mai important pas in tratarea unei boli este diagnosticarea corecta. Din fericire, tehnica medicala dispune, de la zi la zi, de variante din ce in ce mai performante si mai exacte pentru o identificare cat mai rapida. Ce sunt si cum putem diagnostica alergiile sezoniere?
Primavara este fara indoiala un anotimp al optimismului. Pentru unii dintre noi, venirea primaverii presupune inrosirea ochilor, secretii nazale, lacrimarea incontrolabila, inflamarea gatului. Intr-un cuvant, alergia sezoniera. Diagnosticate corect, alergiile sezoniere pot beneficia de tratamente adecvate care sa diminueze, pana la disparitie chiar, manifestarile neplacute.
Ce este alergia sezoniera?
Ca orice alergie, si aceasta are la baza o serie de reactii de aparare ale organismului in fata unor factori care, pentru persoanele sanatoase, sunt inofensivi. Sistemul imunitar lupta in cazul alergiilor sezoniere cu polenul, praful etc. In incercarea sa de aparare, organismul produce o mare cantitate de anticorpi care produc simptomele alergiei. In cazul celei de sezon, anticorpii se localizeaza la nivelul cailor respiratorii superioare, provocand congestii ale mucoaselor. Aceste persoane sunt mult mai predispuse la a dezvolta infectii respiratorii, sinuzite, rinite, bronsite sau chiar astm.
Tratamentul doar amelioreaza simptomele
Alergia insoteste persoana pe tot parcursul vietii. Exista insa cazuri in care simptomele dispar odata cu inaintarea in varsta. De multe ori, alergiile sezoniere duc la instalarea oboselii cronice sau a insomniei. Tratamentele nu au rol in vindecare, ci in ameliorarea simptomelor si mentinerea bolii sub control. Acestea sunt de doua tipuri: simptomatice (care nu au rol in vindecare, ci in ameliorarea semnelor) si cauzale (desensibilizarea specifica, urmarind cresterea tolerantei la alergen). Inainte de toate este necesara identificarea factorului alergen.
Doua metode de testare: cutanata si imunoglobulina E
Testarea alergiilor sezoniere se poate face prin doua modalitati:
Testul in vivo, adica testarea cutanata prick. Se aplica sau se injecteaza la nivelul pielii, de preferat zonele sensibile, partea anterioara a bratului sau spate, care ofera rezultate mai exacte, o picatura dintr-un extract alergenic; Testul in vitro, prin determinarea nivelului IgE (imunoglobulina E), specifice la pneumalergeni. Testarea cutanata se poate efectua rapid, iar in cazul adultilor, metoda este mai sensibila decat cea din sange. Dezavantajele sunt legate de efectele adverse care pot aparea, ducand pana la soc anafilactic. Testul nu se poate efectua daca pacientul urmeaza tratamente cu anumite medicamente (de exemplu ahtihistaminice, beta-blocante, corticoterapie de durata). Mai mult, pot sa apara rezultate fals pozitive la pacientii cu dermografism (inrosirea pielii la presiune).
Testarea IgE specifice este o analiza de sange care nu are contraindicatii. Se poate efectua la orice varsta, la copii rezultatele fiind chiar mai bune decat testarea cutanata. Mai mult, rezultatele nu sunt influentate de administrarea unui alt tratament. Dezavantajele vizeaza durata asteptarii rezultatelor. De asemenea, metoda este mai putin eficienta in cazul adultilor, in comparatie cu testarea cutanata.
Dupa identificarea alergenului si a zonelor afectate de reactiile de respingere, medicul poate prescrie tratamentul adecvat.
Antihistaminicele, tratament eficient
Primul aspect al tratamentului este preventia, evitarea contactului cu factorul care declanseaza reactia alergica: polenul, fumul de tigara, praful, animalele de companie, acarienii, incaperile cu umezeala care au dus la aparitia mucegaiului etc. In general, tratamentul cu antihistaminice, inceput cu 15 zile inainte de venirea primaverii si continuat 2-3 luni, s-a dovedit eficient. Acestui tratament i se adauga produse cu actiune locala: picaturi nazale, pulverizatoare pentru gat etc. Uneori, medicul poate prescrie cortizonul, sub forma de injectii, insa dincolo de beneficii se ascund multe efecte secundare: retentia hidrica, cresterea in greutate, slabirea sistemului imunitar natural.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Rares Simu,
Medic specialist alergologie si imunologie,
CMU