Revista care te menține sănătos

Seniori

Cum faceti fata oboselii cauzate de menopauza?

19 decembrie 2011
Share

Mai mult de jumatate dintre femeile aflate la menopauza au probleme cu somnul, iar aceste probleme pot duce la epuizare. Simptomele menopauzei nu sunt deloc de neglijat, si asta din cauza ca, odata cu instalarea menopauzei, cantitatea de estrogen scade, lucru care atrage dupa sine o serie de modificari, precum insomniile.

Aceste schimbari implica aparitia bufeurilor, a transpiratiilor nocturne, a anxietatii, a durerilor si chiar a depresiei.

Oboseala si lipsa somnului afecteaza nu doar calitatea vietii, avand grave consecinte si asupra sanatatii. Cercetarile recente in domeniu au demonstrat ca lipsa somnului creste tensiunea arteriala, precum si riscul accidentelor vasculare cerebrale, al diabetului si al bolii Alzheimer.

Remedii pentru ameliorarea oboselii din menopauza

Printre cele mai frecvente simptome ale oboselii provocate de menopauza, se numara: starea de oboseala generala (epuizare), lipsa energiei, somnolenta manifestata pe timpul zilei, schimbari de dispozitie, iritabilitate crescuta, dificultate in gestionarea activitatilor zilnice etc.

Daca experimentati des aceste stari, ati putea incerca sa faceti cateva schimbari, incepand cu stilul de viata, care ar putea duce la imbunatatirea starii generale de sanatate.

  • Schimbati-va obiceiurile alimentare! Incercati sa mancati cat mai sanatos si evitati sa luati masa inainte de culcare, pentru ca ar putea aparea probleme, precum arsurile la stomac care interfereaza cu somnul.
  • Eliminati stimulentele! Renuntati la cofeina, nicotina si alcool, pentru ca toate acestea pot duce la insomnii.
  • Nu faceti sport inainte de culcare! Expertii in domeniu au descoperit ca exercitiile fizice facute inaintea orei de culcare duc la aparitia tulburarilor de somn. Asadar, daca sunteti iubitoare ale sportului, cel mai bine ar fi sa terminati exercitiile cu cel putin trei ore inainte de culcare.
  • Invatati noi tehnici de relaxare! Respiratia profunda, meditatia si alte tehnici de relaxare pot fi foarte utile, mai ales daca va incearca o stare de anxietate careia nu ii puteti face fata.
  • Ajustati temperatura in camera pe timpul noptii! Bufeurile si transpiratiile nocturne pot intrerupe somnul. Pastrarea unei temperaturi optime pe timp de noapte in incapere este o modalitate potrivita pentru combaterea senzatiei de caldura. Utilizand un ventilator si pijamale subtiri si lejere, veti putea dormi confortabil.
  • Utilizati remediile pe baza de plante! Cereti permisiunea medicului si incercati valeriana, o planta care calmeaza, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva insomniei, anxietatii si chiar impotriva tulburarilor emotionale. Potrivit unui studiu recent, se pare ca 30% dintre femeile care au luat valeriana au prezentat o ameliorare in ceea ce priveste calitatea somnului.

Cereti ajutor de specialitate!

Daca in urma tuturor acestor recomandari nu observati nicio imbunatatire, mergeti la medicul specialist. Poate fi necesara o evaluare a glandei tiroide, de exemplu, si numai specialistul va poate ajuta in aceasta problema. In functie de situatia fiecarei paciente, cateva dintre metodele de tratament contra oboselii din timpul menopauzei ar putea consta in:

  • Terapia de substitutie hormonala. Tratamentul hormonal presupune administrarea unor medicamente care contin hormoni feminini, meniti sa-i inlocuiasca pe cei pe care organismul nu ii mai produce. Acest tratament poate avea si beneficii pe termen lung, precum prevenirea osteoporozei.
  • Medicamentele care diminueaza bufeurile. Anticonceptionalele sau doctoriile care controleaza tensiunea arteriala pot ajuta la diminuarea simptomelor, reducand senzatia de caldura.
  • Antidepresivele prescrise de medic pot fi, de asemenea, de ajutor, insa doar medicul decide daca este sau nu cazul sa le luati.
  • Presiunea pozitiva continua pe caile respiratorii este un tratament ce poate usura respiratia pe timp de noapte a femeilor aflate la menopauza, care sufera de sindromul apneei in somn.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.